Ziua europeană a limbilor | 7 Sfinți români poligloți

La inițiativa Consiliului Europei, în fiecare an începând din 2001, în data de 26 septembrie este sărbătorită Ziua europeană a limbilor.

Acest eveniment reprezintă o ocazie pentru a evidenția avantajele învățării limbilor străine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur, notează Agerpres.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române sunt trecute personalități duhovnicești care au deprins în timpul vieții mai multe limbi străine și pot fi considerați ocrotitori ai celor care se îndeletnicesc cu astfel de preocupări.

1. Sfântul Domnitor Neagoe Basarab (26 septembrie) cunoștea româna (limba maternă) slavona, greaca, latina, turca, germana, maghiară. Ca postelnic, trebuia să fie sfetnicul domnului în problemele de politică externă și cunoștea limbile străine de circulație internațională.

2. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul (27 septembrie) a cunoscut limbile greacă, română [era străină pentru el deoarece era de neam georgian], slavonă, arabă, turcă și georgiană (limba maternă).

3. Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (30 noiembrie) știa română (limba maternă), maghiară, germană, greacă, slavonă, aromână, sârbă și franceză.

4. Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (13 decembrie) era deprins cu limbile: română (limba maternă), greacă, latină, slavonă bisericească, polonă și ucraineană.

5. Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești (10 ianuarie) vorbea limbile: română (limba maternă), greacă și rusă.

6. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei (15 mai) cunoștea limbile: română (limba maternă), greacă și slavonă.

7. Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august): română (limba maternă), latină, greacă și slavonă.

Plurilingvismul este o punte esențială de comunicare între popoare, dar și un instrument de interes turistic sau profesional.

Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori, repartizați în 189 de state independente, care vorbesc între 6.000 și 7.000 de limbi diferite. În Europa, există în jur de 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din totalul mondial. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa, conform European Centre for modern Languages, citat de Agerpres.

Foto credit: pjcockrell.wordpress.com

Facebook comments


Latest News