Eminescu, omagiat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sf. Gheorghe din Botoșani

Mihai Eminescu, „sfântul preacurat al ghiersului românesc”, cum îl numea Tudor Arghezi, a fost omagiat așa cum se cuvine la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani, în cadrul zilelor dedicate împlinirii a 164 de ani de la nașterea poetului, informează „Ziarul Lumina”.

Eminescu este un simbol al tuturor românilor, iar faptul că ziua nașterii marelui poet a devenit Ziua Culturii Naționale nu este o pură întâmplare, deoarece Eminescu este întâiul creator al limbajului poetic românesc. La Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani, Eminescu a fost sărbătorit atât de profesori și elevi, cât și de copiii de la Grădinița Îngerașilor coordonați de doamnele educatoare.

În cuvântul rostit la eveniment de pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Botoșani, a fost evidențiat faptul că Eminescu a propus un model cultural unic ce a avut ca temelie credința cea mai înaltă a Creatorului. „”Cum fără eu nu există Dumnezeu, astfel fără națiunea mea nu există lume” – a fost credința cea mai înaltă a lui Eminescu. Modelul cultural propus de Eminescu include, într-o trinitate, raportul individ-națiune-Dumnezeu, tocmai pentru că poet și etnie stau în cea mai profundă arheitate, acolo unde omenire, etnii și cosmos fac una”, a subliniat părintele director.

A urmat un moment artistic pregătit de profesoarele Corina Țifrea și Crina Ștefan, constând într-un concurs de recitări în cadrul căruia au fost premiați următorii elevi: Iacobeț Andreea – cl. a IX-a B, Vizitiu Marius – cl. a X-a B, Feraru Ionuț – cl. a X-a A. Aceștia au fost răsplătiți din partea corpului profesoral cu sume de bani.

La grădinița Seminarului, copiii au desfășurat o activitate practică ce a avut ca teme „Lacul cu nuferi” și „Luceafărul prin ochii copiilor”. De asemenea, copiii au ascultat câteva piese muzicale, având ca suport cunoscute poezii eminesciene.

La final, Corul „Biruitorii”, condus de pr. prof. C-tin Zăiceanu, a susținut un miniconcert inspirat din opera lui Eminescu: „Rugăciune”, „La mijloc de codru des”, „Somnoroase păsărele”.

Comentarii Facebook


Știri recente