Elveţia | IPS Iosif: Rugăciunea neîncetată aduce în suflet pacea desăvârşită, pacea lui Hristos (VIDEO)

IPS Iosif Duminica a doua din post 2017

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a vorbit duminica aceasta comunităţii româneşti din Winterthur despre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu ca modalitate de cunoaştere a Tatălui Ceresc. Importanţa postului şi a rugăciunii în dobândirea mântuirii este un alt aspect tratat de ierarh în omilia sa.

Rugăciunea neîncetată aduce în suflet pacea desăvârşită, pacea lui Hristos. Unde există pacea hristică acolo străluceşte şi lumina taborică. Această lumină iradiază în fiecare dintre noi dacă împlinim cuvântul lui Dumnezeu şi dacă ne rugăm, a evidenţiat Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale în cuvântul rostit în data de 12 martie 2017.

În Duminica Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a slujit în Parohia Adormirea Maicii Domnului din Winterthur, Elveţia. În cadrul parohiei se regăsesc credincioşi din Romania, Republica Moldova, Basarabia şi Serbia.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat importanţa împlinirii poruncilor lui Dumnezeu, deoarece prin intermediul acestei lucrări noi putem să Îl cunoaştem pe Tatăl Cel ceresc. Ascultarea cuvintelor Lui şi înfăptuirea poruncilor Sale este o cale de cunoaştere.

Dacă nu iertăm şi nu iubim pe aproapele nostru nu ştim cine este Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este Cel de pe Cruce care Se răstigneşte pentu păcatele noastre. Îl putem cunoaşte pe Dumnezeu numai împlinind poruncile Lui.

IPS Iosif a explicat că postul este şi o cale de cunoaştere şi că nu ne putem numi creştini dacă nu postim. El a oferit exemplul Mântuitorului care a postit 40 de zile şi pe protopărinţii Adam şi Eva care au postit în grădina Edenului.

În societatea contemporană, omul este preocupat în exces de cele materiale şi de salvarea trupului, iar grija pentru suflet este insignifiantă sau nu există, a precizat Ierarhul. Oamenii sunt capabili să ţină o dietă îndelungată dacă ştiu că în urma acelei cure îşi vor prelungi viaţa pământească cu câţiva ani, însă dacă li se va spune că salvarea sufletului lor depinde de o perioadă de postire, foarte puţini vor accepta să înfăptuiască această lucrare duhovnicească.

În cuvântul său, Mitropolitul Iosif a vorbit celor prezenţi şi despre personalitatea Sfântului Grigorie Palama, despre rugăciunea neîntreruptă, lumina taborică şi haina de lumină primită la Botez

Icoana ne arată pe omul care a primit haina de lumină, harul Sfântului Duh, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa: Lumina pe care o vedem în icoană este şi a noastră. Am primit această lumină la Botez şi suntem chemaţi să o facem să strălucească din nou prin rugăciune şi ascultarea poruncilor Lui.

Am primit pe Hristos la Botez, am primit sămânţa harului lui Dumnezeu, dar aceasta nu poate creşte dacă nu este îngrijită. A împlini cuvântul lui Dumnezeu şi a ne ruga înseamnă a purta grijă pentru această sămânţă. A primi pe Hristos în Sfânta Împărtăşanie înseamnă a aşeza peste sămânţa primită hrana care ne face să creştem duhovniceşte, a evidenţiat Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Comentarii Facebook


Știri recente