Elevii Seminarului Teologic din Craiova au primit Taina Sfintei Împărtășanii

Ca în fiecare an, la finalul primei săptămâni din Postul Sfintelor Paști, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova au primit astăzi, 8 martie, Taina Sfintei Împărtășanii, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu. Bucuria duhovnicească a primirii trupului și sângelui Mântuitorului Iisus Hristos a fost sporită de prezența în mijlocul elevilor și profesorilor a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul Seminarului Teologic, împreună cu părinții profesori.

Momentele liturgice au încununat astfel prima săptămână a Postului mare, numită și „duhovnicească”, o săptămână a sufletului și a pocăinței, o săptămână în care elevii seminariști au participat, alături de profesorii lor, la programul liturgic specific acestei perioade și au organizat, la orele serii, întâlniri cu profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova și cu alți invitați, pe teme ziditoare de suflet.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu i-a îndemnat pe elevii seminariști să-și păstreze curăția interioară pentru a fi întotdeauna vrednici de împărtășirea cu trupul și sângele Mântuitorului. „După ce am săvârșit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, Pavecernița Mare cu psalmii și rugăciunile de umilință, rugăciunea lui Efrem Sirul, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite a Sfântului Grigorie Dialogul și celelalte slujbe specifice acestei perioade de început a Postului Mare, ca o încununare a acestor osteneli, am săvârșit în această sâmbătă Sfânta Liturghie și ne-am împărtășit cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este un binecuvântat început de pocăință, de curăție sufletească, de dobândire a darurilor Sfântului Duh care ne dă tăria să ajungem la Sfânta și Dumnezeiasca Înviere. Să păstrăm cu multă atenție mărgăritarul duhovnicesc neprețuit pe care l-am primit, așa cum auzim la Sfânta Liturghie: Primește acest Odor și-L păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, când are să-L ceară de la tine. Așadar, siliți-vă să fiți vrednici de împărtășirea cu trupul și sângele Mântuitorului, căci numai așa vom birui toate ispitele vieții acesteia, vom primi Darurile Sale cerești și ne vom putea bucura în noaptea sfântă, când Iisus Hristos va dărui înviere sufletelor și trupurilor noastre”, a încheiat IPS Irineu.

Tot în această zi, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, diaconul Ștefan Bogdan Băcescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Botoșești Paia, Protoieria Craiova Nord, iar tânărul teolog Liviu Stoenescu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Urdinița, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj.

Comentarii Facebook


Știri recente