Elevii mehedințeni, olimpici la Religie

În fiecare an, peste 300 de elevi mehedințeni din învățământul gimnazial și liceal aleg să participe la Olimpiada Națională de Religie. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de satisfăcător. După cum ei înșiși mărturisesc, ora de religie se deosebește de celelalte discipline teoretice sau practice propuse de programa școlară prin faptul că oferă hrană atât gândirii cât și simțirii lor și îi introduce într-o lume a filantropiei, a conștiinței morale și a apropierii de Dumnezeu, a precizat Cătălin Cernătescu – redactor ştiri al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Această apropiere a sufletului tânăr de Creatorul lumii, pe Care învață să Îl descopere în lucrările Sale, naște o sete și mai mare după revelație, stâmpărată în studiu și rugăciune, în cunoașterea voii lui Dumnezeu și împlinirea ei.

Oricare ar fi motivațiile acestor tineri care își jertfesc timpul liber pentru a asimila cunoștințe religioase și a le etala în cadrul unui concurs dedicat materiei lor preferate, cert este că se întorc adesea în mijlocul comunităților din care fac parte, încununați cu lauri și răsplătiți pentru priceperea și dragostea lor rodnică. Iar atunci când aceste suflete înzestrate provin din medii deosebite, cum ar fi centrele de plasament, strădaniile lor sunt și mai apreciate și mai vrednice de lăudat. De exemplu, în 2012, doi copii aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, obțineau la Olimpiada de Religie pentru copiii din centrele de plasament, premiul I la clasa a IV-a și premiul I la clasa a V-a. Competiția școlară religioasă constituie pentru acești copii un prilej de a se afirma și a-și depăși, prin credință și educație, condiția lor ”nefericită”, întărindu-le sentimentul că pentru Biserica lui Hristos ei sunt importanți și valoroși.

Implicarea și deschiderea tinerilor vizavi de disciplina Religie este constatată, apreciată și valorificată cu un tact pedagogic aparte de dascălii școlilor mehedințene. Aceștia mărturisesc că la olimpiade temele sunt concepute în așa fel încât participanții să aibă libertatea de a emite judecăți personale asupra unui subiect dat, opinii valoroase din care au de învățat chiar și cei din spatele catedrei.

Un număr impresionant de elevi participă și la alte concursuri locale cu tematică religioasă, lărgindu-și orizontul cognitiv, imaginativ și creativ. Amintim competiția județeană ,,Ucenicii credinței”, concursul de fotografie sacră ,,Vârstele luminii” sau festivalul oratoric ,,Sf. Ioan Gură de Aur”.

De fiecare dată, elevii care se remarcă la concursurile școlare religioase sunt premiați de către Episcopia Severinului și Strehaiei. Promotor al culturii și educației creștine pe meleaguri mehedințene, chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, le acordă elevilor și profesorilor îndrumători, în semn de prețuire, diplome, icoane, cărți și CD-uri cu conținut religios.

Comentarii Facebook


Știri recente