Elevii Liceului Sf. Trei Ierarhi din Capitală s-au rugat împreună cu PS Timotei.’Ei reprezintă o mare bucurie și nădejde pentru Biserică’, a spus ierarhul

Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din Capitală și-a cinstit marți ocrotitorii spirituali prin rugăciune. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de PS Timotei Prahoveanul în Paraclisul Universitar „Sf. Nicolae” – Ghica. Împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au rugat numeroși copii de la instituția de învățământ aflată sub ocrotirea Sf. Trei Ierarhi, cadre didactice și credincioși din parohie.

Din soborul slujitor a făcut parte Pr. paroh Vasile Gavrilă, iniţiatorul Şcolii „Sfinţii Trei Ierarhi”, precum și alți clerici din Capitală.

Adresându-se celor prezenți, Preasfinția Sa a subliniat că este o provocare să vorbească în fața „atâtor de mulți copii”, care „reprezintă o mare bucurie și nădejde pentru Biserică” și fiecare dintre ei ar putea ajunge un mare misionar asemenea Sfinților Trei Ierarhi.

PS Timotei a evidențiat importanța educației primite de sfinții serbați în familiile lor creștine, având „mame sfinte care le-au arătat de pe vremea când erau copii drumul Bisericii”.

Ierarhul a precizat că „Sfinții ierarhi pomeniți de Biserica noastră astăzi reprezintă modelele spre care noi nici nu putem privi, pentru că au arătat în vremea încercărilor dragostea lor nemăsurată față de slujirea Mântuitorului”.

În continuare, PS Timotei Prahoveanul a evocat neînțelegerea din secolul al unsprezecelea iscată la Constantinopol între creștini referitoare la cinstirea acestor trei sfinți, care a dus la fixarea sărbătorii.

Unii îl socoteau pe Sfântul Vasile mai mare, întrucât a unit, ca nimeni altul, cuvântul său cu fapta. Alţii, coborându-l pe acesta şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur, îl socoteau fruntaş al lor pe Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, atât pentru frumuseţea cuvintelor lui, cât şi pentru puterea şi adâncimea gândului. Alţii dădeau întâietate Sfântului Ioan, cel „cu gura de aur”, mai iscusit la cuvânt decât toţi şi îndemnător la pocăinţă.

Descoperirea făcută Sfântului Ioan al Evhaitelor prin care credincioșii au înțeles că sfinții sunt „una înaintea lui Dumnezeu”, „în deplină comuniune și în iubire așa cum au fost și în timpul vieții lor” a dus la instituirea unei sărbători în care să fie pomeniți toți cei trei ierarhi.

Vorbind despre Liceul „Sfinții Trei Ierarhi”, Preasfinția Sa a spus că instituția „duce cu mintea la vremea când copiii familiilor creștine erau educați în spirit creștin înalt, învățau foarte multe lucruri folositoare, așa cum au învățat și cei trei ierarhi pomeniți astăzi”:

„Ei au învățat teologie, filosofie, au învățat gramatică, retorică, astronomie, medicină, au cunoscut literatură, au învățat câte ceva din tainele artelor, dar în primul rând au dorit să cunoască cuvântul lui Dumnezeu care zidește”, a subliniat ierarhul.

„Principalul dar pe care l-au avut ei a fost darul credinței moștenit de la mamele lor evlavioase, din familii care și-au crescut copiii în frică de Dumnezeu”, a adăugat PS Timotei.

Conform Preasfinției Sale, alte calități care au contribuit la viața spirituală înaltă a sfinților serbați au fost: „dragostea de postire, rugăciune, singurătate și dragostea față de Liturghie”.

În continuare, ierarhul a vorbit despre exemplul de prietenie oferit de sfinții prăznuiți în 30 ianuarie, evidențiind în special prietenia dintre Sfinții Vasile și Grigorie, care au arătat că „această mare și rară virtute a prieteniei nu poate înflori decât sub ocrotirea lui Dumnezeu”.

„Prietenia despre care au vorbit Părinții Bisericii și, în special, Sfinții Trei Ierarhi este prietenia adevărată spre care ar trebui să privim și noi, spre care ar trebui să fie îndrumați și acești copii. Acum ei îi consideră pe toți prieteni și e bine să fim ca și pruncii, fără a avea răutate și prejudecăți”, a spus ierarhul.

Părintele Episcop și-a încheiat omilia cu o rugăciune pentru ostenitorii și elevii Liceului „Sfinții Trei Ierarhi”:

„Îi rugăm pe Sfinții Trei Ierarhi să-l inspire pe Părintele Vasile Gavrilă, pe părinții care slujesc împreună cu el, pe profesorii și învățătorii acestor 202 tineri pe care îi are școala aflată sub protecția Sf. Trei Ierarhi și acestor copii cu frică de Dumnezeu, mulți dintre ei crescuți în acest duh în care au fost crescuți și sfinții serbați, să le arate drumul cel folositor și bun în viață și mai ales să le dăruiască bucurii întru Hristos Iisus Domnul nostru. Amin”.

La finalul slujbei, copiii de la Liceul „Sf. Trei Ierarhi” au prezentat un program artistic.


Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”, aflat sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române, funcționează în conformitate cu programa oficială a Ministerului Educației Naționale. Această școală, căreia îi pășesc pragul 202 elevi, valorifică tradiția pedagogică a Bisericii, dar manifestă, totodată, și deschidere către metode noi menite să sprijine procesul educațional. După ani de muncă, prima clasă de liceu va fi deschisă în anul școlar 2018-2019.

Liceul activează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a fost autorizat conform hotărârii ARACIP nr. 7 din 10 august 2017 și a Ordinului Ministrului Educației și Cercetării Științifice din ziua de 17 a aceleiași luni.

Foto credit: Alin Stoica / Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente