Elevii Liceului Ortodox Roman Ciorogariu din Oradea în vizită la Paraclisul și la Muzeul de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei

Dedicată exclusiv activităților educative, Săptămâna 7-11 aprilie 2014, intitulată generic Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun, a fost una foarte bogată în activități și pentru elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. Între acestea se numără și vizita claselor de nivel liceal la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, pentru a se reculege sufletește în Paraclisul Palatului Episcopal și pentru a vizita Muzeul Eparhial, după cum ne-a precizat Prot. Prof. Radu Rus.

Bucuria elevilor și a cadrelor didactice care i-au însoțit a fost cu atât mai mare cu cât au fost întâmpinați chiar de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care le-a și fost ghid pe tot parcursul vizitei la Centrul Eparhial. Mai întâi, Preasfinția Sa i-a condus în Paraclisul Episcopal cu hramul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei”, unde Ierarhul le-a prezentat istoria așezământului, cu conexiuni multiple în istoria poporului român și istoria universală, într-o magistrală prelegere de istorie, artă bizantină și heraldică, totodată.

De asemenea, Preasfinția Sa le-a explicat elevilor semnificația scenelor pictate în pridvorul dinaintea intrării în Paraclis, de la cele reprezentându-i pe Sfinții ocrotitori ai Paraclisului – Ilie Iorest și Sava Brancovici, purtând în mâini macheta Episcopiei Oradiei și Chivotul Catedralei străvechi din Velența, care, conduși de Sfântul Arhanghel Mihail oferă Chivotul Mântuitorului Iisus Hristos, Care o are alături pe Maica Sfântă ținând Chivotul Catedralei cu Lună, la cea cu Cetatea Oradiei sau la cea reprezentând Catedrala Mântuirii Neamului sau pe Regii Ferdinand si Maria, Întregitorii. Tot aici, elevii i-au putut descoperi pe Ierarhii care au păstorit Episcopia Oradiei, începând cu Efrem al Oradiei și Agriei, amintit în Diploma Leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 1695, continuând după 1712 cu Episcopii Aradului și Oradiei, și terminând cu cei de după 1920, când a fost reînființată Eparhia Oradiei, dar și pe Mitropoliții Ardealului, despre care le-a vorbit Preasfințitul Părinte Sofronie.

În imediata apropiere a Paraclisului, elevii au vizitat Muzeul Eparhial unde au putut admira o bogată colecție de obiecte de cult, folosite în vechime în Eparhia Oradiei: veșminte liturgice, cruci și engolpioane, icoane pictate pe lemn și pe sticlă și numeroase manuscrise și cărți de cult, dintre care se remarcă un exemplar al Cazaniei lui Varlaam și o Sfântă Evanghelie în limba slavonă, din vremea țarinei Ecaterina.

Astfel, pe parcursul a două ore, elevii Liceului Ortodox, împreună cu cadrele didactice, au putut să se reculeagă sufletește, să contemple frumusețea picturii din Paraclisul Eparhial și să admire obiectele de cult și de artă din Muzeul Eparhial, acumulând, în același timp, bogate și prețioase informații istorice, teologice si culturale, împărtășite cu mult drag, de către Preasfințitul Părinte Sofronie, în calitate de gazdă și ghid.

Comentarii Facebook


Știri recente