Elevii Liceului Ortodox din Zalău şi-au sărbătorit patronii spirituali

Elevii liceului ortodox din Zalău au participat miercuri la Sfânta Liturghie oficiată în capela insitutuţiei de învăţământ care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Trei Ierarhi.

Preasfinţitul Părinte Petroniu a fost alături de tinerii elevi şi s-a rugat împreună cu ei la Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians şi Ioan Gură de Aur care sunt şi patronii învăţământului teologic din anul 1936.

La final, părintele Călin Ciurbe, directorul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, a rostit o omilie și a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru sprijinul acordat instituţiei de învăţământ de-a lungul timpului.

În continuare, Preasfinția Sa și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice și i-a îndemnat pe toți elevii prezenți în a depune un efort asiduu în vederea atingerii performanței școlare, informează Episcopia Sălajului.

Liceul teologic din Zalău

Clasa cu profil teologic, înființată în anul 1994, în cadrul Școlii Normale Gheorghe Șincai, a devenit instituție de sine stătătoare începând cu anul 1998, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău.

Până în prezent, au absolvit această școală 21 de generații de tineri, peste 70 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi.

Începând cu anul școlar 2008-2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”.

Începând cu anul şcolar 2011-2012, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clase de învățământ primar, având, în momentul de față, ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, precum și nivelul ciclului gimnazial întreg, începând cu data de 1 septembrie a anului 2018.

Capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” a fost amenajată la etajul al II-lea al liceului, fiind târnosită în anul 2003, de Preasfințitul Părinte Petroniu. Cu timpul, datorită necesităților de ordin practic, paraclisul a fost extins ca spațiu, noile lucrări fiind sfințite în ziua de 30 ianuarie 2008.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente