Elevi seminariști din Arhiepiscopia Iașilor, la Școala de vară Aleph

Începând cu data de 29 iulie și până pe 1 august 2014, la Castelul Sturdza al Centrului social-cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăușeni are loc Școala de vară Aleph, ediția a II-a. Manifestarea cuprinde ateliere, jocuri de cunoaștere, de dezvoltare personală și traininguri pentru dezvoltarea cluburilor deja existente în Aleph, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

19 elevi din cele 6 seminarii teologice ortodoxe de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, membri Aleph sau viitori membri Aleph, participă în această perioadă la Școala de vară Aleph, ce are loc la Castelul Sturdza al Centrului social-cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăușeni, în compania lui Valentin Iulian Țoc, directorul Colegiului „Sfântul Nicolae” și a trainerului Cezar Constantin Cîrlan.

Marți, 29 iulie, la debutul celei de-a II-a ediții a Școlii de vară Aleph a fost prezent și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, care, după rugăciunea de seară săvârșită în comun, le-a adresat câteva cuvinte elevilor seminariști prezenți: „Voi ați făcut o alegere, venind la un seminar teologic. Ați făcut o alegere, gândindu-vă că totul s-a petrecut la inițiativa voastră. Trebuie să știți însă că, înainte de a alege, voi ați fost aleși. Cineva v-a chemat și voi ați ales să răspundeți. Aceasta este adevărata calitate a alegerii voastre. Al doilea lucru pe care vreau să-l aduc în atenția voastră e următorul: dacă ați făcut această alegere, mergeți până la capăt. Orice om care pune mâna pe plug și după aceea se uită îndărăt, după cum ne spune Scriptura, nu e vrednic de lucrarea de însămânțare a ogorului lumii cu cuvântul lui Dumnezeu. De aceea, vă îndem pe fiecare dintre voi să vă trăiți viața corespunzător chemării lui Dumnezeu. În fond, pe acest lucru se fundamentează și rețeaua de cluburi Aleph: cum pot să scot la iveală frumusețea sădită în mine într-un mod care să-L odihnească pe Domnul, care să mă odihnească pe mine și care să poată fi oferit mai departe și altora”.

Ce așteptări au participanții Școlii de vară Aleph

Alex-Neculai Cărare, Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Iași: „La această întâlnire Aleph sper să-mi pot descoperi talentele și să învăț cum să le fructific, iar aceste lucruri să aibă loc într-un ambient plăcut. Ca o recomandare pentru activitățile viitoare, cred că schimburile de elevi de la același profil între seminarii, pe perioade scurte de timp – 1-2 luni, ar fi binevenite”.

Petronel Câtea, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” – Mănăstirea Neamț: „De la această școală de vară îmi doresc în primul rând să interacționez și să leg noi prietenii cu elevi de la alte seminarii. Ce nu doresc să se întâmple sunt tensiunile și divergențele dintre participanți cu privire la liceul din care provenim”.

Iulia Anatolia Calinic, Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, Mănăstirea Agapia: „Mă aștept să întâlnesc aici tineri cu preocupări serioase, să mă dezvolt, să mă descopăr și să aflu cum pot să-i ajut mai bine pe cei din jurul meu, folosindu-mi calitățile. Îmi place Aleph, deoarece la aceste cluburi învățăm neconstrânși de nimeni, învățăm ce vrem și cât vrem, cu multă plăcere”.

Priscila Brînzac, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani: „Am mai participat la Școala de vară Aleph și am decis să fiu prezentă și la această ediție deoarece doresc să-mi aprofundez cunoștințele în anumite domenii. La manifestările Aleph viitoare, aș vrea să aibă loc cât mai activități și jocuri menite să ne facă să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, deoarece consider că tinerii, în mod special, au deficiențe în ceea ce privește cunoașterea interioară. Nu poți evolua și nu-ți poți cunoaște pasiunile dacă nu te cunoști mai întâi pe tine însuți”.

Leonard Nicolae Crețu, Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamț: „N-am mai participat până acum la manifestări de acest gen. Am următoarele așteptări: să-mi fac noi prieteni, să devin mai bun și să am parte de o experiență aleasă”.

Rețeaua de cluburi Aleph este o inițiativă a Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Scopul acestor cluburi este acela de a crea comuniune și de a dezvolta pasiunile care îi unesc pe elevii seminariști. Aleph este structurat în cluburi de literatură, jurnalism creștin, teatru și muzică, iar mottoul sub care membrii participă la întâlniri și activități este „Dă glas pasiunii tale!”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…