Elevi din Grecia întâmpinați la Patriarhie de Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul și de Grupul Tronos

Un grup de elevi din orașul elen Karditsa a fost primit luni la Patriarhie de Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul și de Grupul psaltic Tronos.

Cei 40 tineri aflați în pelerinaj în România au adus cinstire moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, aflate în Catedrala Patriarhală istorică și au vizitat Palatul Patriarhiei, unde au avut ocazia să admire expoziția „Chipul satului românesc” care este deschisă publicului până sâmbătă, 9 martie 2019.

Elevi greci la Palatul Patriarhiei. ©Basilica.ro/Mircea Florescu

Elevii au audiat mai multe piese psaltice de tradiție românească, interpretate de Grupul Tronos al Catedralei Patriarhale și au susținut, la rândul lor, un mini-concert de muzică psaltică.

„Muzica psaltică de tradiție bizantină este o comoară comună Bisericii Ortodoxe din Grecia și din România”, le-a spus tinerilor Preasfințitul Părinte Varlaam.

Preasfinția Sa le-a explicat că „în țara noastră muzica psaltică a cunoscut o amplă dezvoltare încă din perioada medievală” și a oferit exemplul Academiei de muzică bizantină de la Mănăstirea Putna celebră în secolele 14-15 în toată lumea ortodoxă.

„În perioada fanariotă, cel puțin în lumea mănăstirească, s-a cântat muzica psaltică chiar în limba greacă”, a mai spus PS Varlaam potrivit Radio Trinitas, explicând că multe dintre mănăstiri erau pe atunci închinate Locurilor Sfinte din Orient, unde se vorbea greacă.

Continuând incursiunea în istoria muzicii bisericești, ierarhul le-a spus elevilor greci că abia în secolul al 19-lea a fost introdusă în Biserica noastră alături de muzica psaltică tradițională și muzica corală polifonică, apărând numeroase coruri mixte „pentru că nu doar bărbații, ci și femeile sunt chemate să aducă laudă lui Dumnezeu”.

De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat „renașterea neașteptată” a muzicii psaltice de tradiție bizantină după prăbușirea regimului comunist.

PS Varlaam discutând cu unul dintre însoțitorii elevilor greci. ©Basilica.ro/Mircea Florescu

La final, Episcopul vicar patriarhal le-a oferit tinerilor, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, câte un exemplar din broșura „Călătorind cu Dumnezeu – despre înțelesurile pelerinajului” (în limba engleză) și câte o icoană cu reprezentarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Preasfințitul Părinte Varlaam le-a urat tinerilor pelerinaj cu folos și le-a spus că vor avea parte de vreme însorită potrivit anunțurilor meteorologice dar și de „căldura sufletească izvorâtă din credința pe care o mărturisim împreună”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente