Egumena Schitului Brătășești, distinsă cu ,,Crucea Basarabă” în Duminica Mironosițelor

Schitul Brătășești, aflat în Brătești, comuna Albeștii de Argeș, pe drumul spre Transfăgărăşan, este în plin proces de reînviere. Duminică a avut loc ceremonia de instalare și decernarea distincției „Crucea Basarabă” pentru egumena Efrema Drăghici.

După o istorie zbuciumată care merge până spre anul 1735, schitul de maici părăsit între 1914-1924, transformat în 1957 în mănăstire de călugări și din nou părăsit în urma decretului din 1959, a fost reînființat abia în 1997.

De la reactivare, a fost metoc al Mănăstirii Robaia care trimetea prin rotație călugărițe acolo. Obștea devine stabilă odată cu terminarea reparațiilor și construirea unui corp de chilii. Din 2016 este așezământ monahal de sine stătător, iar duminică, 03 mai 2020, a fost instalată în mod oficial stareța Efrema Drăghici.

Schitul Brătășești, în prezent. ©Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Ceremonia a fost oficiată de IPS Calinic în Duminica Mironosițelor, în chip simbolic, pentru a scoate în evidență implicarea și devotamentul monahiilor de la schit, notează Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Egumena Efrema Drăghici primind „Crucea Basarabă”. ©Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

„Este o mare binecuvântare pentru micuța noatră obște”, a spus egumena distinsă cu „Crucea Basarabă” potrivit Trinitas TV.

Cadru din timpul slujbei de duminică. ©Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

În urma vizitei efectuate, ierarhul a apreciat lucrările de la schit și, în mod special, livada mănăstirii. „Parcă e un paradis”, a spus Arhiepiscopul Calinic.

În curând va fi așezată și noua catapeteasmă a bisericii, a amintit ierarhul la finalul slujbei.

Așezată la poalele unui deal împădurit, mănăstirea are ea însăși o curte plină cu copaci și înmiresmată de flori. În incinta așezământului se află și cimitirul cătunului Florinei din satul Brătești.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente