Eforturi pentru zidirea sau dobândirea unei biserici la Graz, Austria

Comunitatea ortodoxă româna din Graz a fost înființată în anul 1994. Prin înființarea acestei comunități bisericești, care, din anul 1997, are statut de parohie, s-a răspuns dorinței românilor ortodocși din Landurile Steiermark si Kärnten de a-L slăvi pe Dumnezeu după rânduiala dreptmăritoare străbună. La Adunarea parohială din toamna anului 2005 s-a hotărât să se înceapă pregătirile pentru zidirea ori cumpărarea unei biserici, iar pe lângă aceste activități administrative, se desfășoară foarte multe proiecte socio-educative și culturale.

Românii din Graz și din împrejurimi se roagă de zece ani într-o biserică pusă la dispoziție cu bunăvoință de Ordinul maicilor franciscane. Pentru că atât părintele Nicolae Liviu Vîlcea, slujitor al parohiei „Sfântul Nicolae”, din Graz, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală și de Nord, cât și credinicioșii își doresc foarte mult să se roage într-o biserică după rânduielile părinților și a strămoșilor noștri, această situație este una de provizorat. „Dorința noastră firească este aceea de a avea o biserică proprie, fie ea cât de modestă. Desigur, această dorință depășește în prezent posibilitățile parohiei noastre. Dar o vorbă înțeleaptă spune că și cea mai lungă călătorie începe cu primul pas. Acest adevăr este valabil și pentru noi – dacă vom începe cât mai curând să ctitorim un lăcaș de închinare și preamărire Domnului, cu ajutorul Lui, vom trece de la o dorință sfântă la o sfântă împlinire”, ne-a declarat părintele paroh Vîlcea.

În perioada 1994-1996, sfintele slujbe au fost oficiate o dată pe lună de părintele Gheorghe Hristea în Biserica „Sfântul Antonie” din Graz. Din 1997 ele sunt săvârșite de părintele Nicolae Vîlcea, în fiecare duminică și în sărbători, la Biserica „Sfânta Treime”, situată în centrul orașului Graz. Numărul credincioșilor aparținători Parohiei Ortodoxe Române din Graz a crescut de la un an la altul, ajungând ca, în prezent, peste 500 de familii să-și afle călăuzirea duhovnicească aici.

La Adunarea parohială din toamna anului 2005 s-a hotărât să se înceapă pregătirile pentru zidirea ori cumpărarea unei biserici la Graz. Un grup de credincioși cu dragoste pentru Biserica dreptmăritoare a pus atunci bazele unui fond în acest scop. De administrarea lui se ocupă în prezent Comitetul parohial. Acest Comitet este deschis pentru oricine dorește să se implice. Este important orice ajutor, orice inițiativă este binevenită. În prezent se oficiază slujbe și în localitățile Neudau, în Oststeiermark, la Knittelfeld, în Obersteiermark, precum și în Landul Kärnten, în orașul Klagenfurt.

Pe lângă activitatea liturgică și pastorală, părintele slujitor și membrii Comitetului parohial se ocupă și de organizarea și predarea religiei ortodoxe pentru copiii români.

Părintele Nicolae Liviu Vîlcea, sprijinit cu mult entuziasm de doamna profesoară Elena Chioncel, doctor în Științele Educației, a organizat pentru fiecare categorie de vârstă grupe de copii care vin o dată pe săptămână și participă la orele de cateheză creștină.

În perioada 23-28 octombrie 2006 s-au desfășurat la Graz o serie de manifestări culturale în cadrul proiectului „Săptămâna Mircea Eliade”, finanțat de Institutul Cultural Român – București și realizat de grupul de inițiativă culturală și educațională din cadrul Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Nicolae” din Graz.

Deschiderea oficială a fost onorată de prezența directorului bibliotecii dr. Werner Schlacher, care a remarcat valoarea și prestigiul recunoscut al operei științifice a lui Mircea Eliade, precum și deschiderea față de acest gen de evenimente culturale în contextul integrării europene a României. Pe parcursul acestei săptămâni au fost proiectate trei filme: două documentare – „20 de ani după Mircea Eliade”, „Pe urmele lui Eliade” – și un al treilea artistic – „The Bengali Night”, ecranizare a romanului „Maitreyi”, de Mircea Eliade. Cu acest prilej, la biserica ortodoxă românească din Graz a avut loc și o expoziție de carte și pictură.

Manifestările culturale dedicate lui Mircea Eliade inițiate de Parohia Ortodoxă Română din Graz, concretizate cu sprijinul Institutului Cultural Român din București și al Bibliotecii Universitare din Graz, au constituit atât un prilej de familiarizare a publicului interesat cu personalitatea și opera lui Mircea Eliade, cât și o modalitate activă de promovare a valorilor culturii românești.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente