În contextul aniversării a șase ani de la sfințirea altarului Catedralei Naționale, Pr. Nicolae Crîngașu a vorbit, la Jurnalul Trinitas, despre eforturile intense care se fac pentru ca lăcașul de cult să poată fi deschis din toamna anului viitor.
Părintele Nicolae Crîngașu, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul Monumente şi construcţii bisericesti al Patriarhiei Române, este cel care coordonează lucrările din întregul ansamblu.
După ce a rememorat momentele din 2018, Pr. Crîngașu a comparat condițiile de atunci cu stadiul actual și a notat că există un foarte mare progres atât vizibil, dar și „invizibil”, a spus el, referindu-se la partea de instalații, o lucrare foarte elaborată și dificilă:
„Încercăm cu toate forțele noastre și cu toată mobilizarea să aducem zona aceasta a lucrărilor de instalații la un nivel care să ne permită, cu ajutorul Domnului, în anul următor să facem recepția spațiului principal de la cota 0 din catedrală, ca după sfințire, el să rămână autorizat de autoritățile în materie pentru a fi lăcaș de cult public, pentru ca să continuăm slujbele acolo”.
În contextul Centenarului Patriarhiei Române, în toamna anului 2025 se dorește a fi oficiată sfințirea mare a catedralei. Este imposibil ca toate lucrările să fie gata până atunci, dar se fac eforturi ca stadiul să fie unul cât mai avansat: „Cel puțin să fie atât de avansat încât să se poată continua slujbele în catedrală vinerea, sâmbăta, duminica – cum o să se rânduiască de către Părintele Patriarh în perioada de după sfințirea din octombrie 2025”.
Pr. Nicolae Crîngașu preconizează că exteriorul va fi în totalitate gata, iar în interior, cu mari eforturi, să fie finalizată pictura pentru tot naosul catedralei.
„Turla Mare, care măsoară 4.200 de metri pătrați, cu pandantivii, nădăjduim ca în luna decembrie să o finalizăm în totalitate. A fost un record, pentru că s-a lucrat extraordinar de mult, comparativ cu perioada precedentă, când pictasem în alt ritm. De asemenea, este terminată în totalitate Absida Sud și am început deja lucrările la Absida Nord”.
Ritmul de lucru, aproape incredibil
Ritmul de lucru la pictură este „aproape incredibil”, conform părintelui consilier care a apreciat dedicarea echipei coordonate de pictorul Daniel Codrescu:
„În 60 de luni, până în decembrie 2023 s-au pictat 6.400 de metri pătrați de mozaic, o suprafață imensă, iar acum, din ianuarie 2024 și până în vara lui 2025, avem de pictat aproape la fel, 6200 de metri pătrați. De aceea spun că ritmul de lucru este foarte mare, este aproape incredibil”, a explicat Pr. Crîngașu.
Un pictor trebuie să facă, în atelier, cam 2,1 metri pătrați pe lună. S-a extins echipa de la 120, la 220 de persoane, iar perioada de lucru include acum și sâmbetele.
„Nu numai că au făcut acest program de cel puțin 340 de metri pătrați pe lună în total, dar l-au depășit. Au făcut și 400, și 420, 380, ceea ce a fost, din partea lor, un efort uriaș și o mare însuflețire, o mare seriozitate”.
Totodată, părintele consilier a subliniat că sunt foarte mulți donatori care contribuie financiar la pictură și le-a transmis mulțumiri. Clericul a mai vorbit despre clădirile adiacente care vor fi construite în jurul catedralei, inclusiv porticuri și Peșterea Sfântului Andrei, de la subsol.
Totodată părintele Nicolae Crîngașu și-a exprimat încântarea de a vorbi despre proiect și de a face eforturi în finalizarea lui spunând că acesta reprezintă „tot ce e mai frumos în viața mea în momentul de față”.
Foto credit: Trinitas TV