Efectiv sporit de muncitori pe șantierul Noii Catedrale

La început de primăvară, lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului continuă într-un ritm alert. Edificiul se înalță cu fiecare zi care trece. De la cota 0, suprastructura edificiului este vizibilă, echipele de muncitori lucrând la înălțarea pridvorului catedralei, a absidelor și a pereților perimetrali, precum și la elementele verticale din interior, informează „Ziarul Lumina”.

Despre stadiul lucrărilor la șantierul viitorului lăcaș de rugăciune reprezentativ pentru poporul român ortodox ne-a vorbit inginerul Dan Dumitrescu, diriginte de șantier. „Vremea bună a permis constructorului sporirea efectivului de muncitori. Pe șantier lucrează în orice moment al programului de lucru un lot având între 230 și 250 muncitori. După cum se vede, lucrăm în continuare la suprastructura edificiului, care se înalță de la cota 0. Se lucrează la toate cele 11 loturi în care s-a împărțit zona parterului catedralei. Se sudează în continuare bare verticale, se montează armătură flexibilă, montăm cofraje, se toarnă ploturi de beton și se montează zidăria la unele elemente verticale din interior. Avem trei situații de elemente: elemente verticale la care avem numai armătură flexibilă, elemente verticale cu combinare de armătură flexibilă și armătură rigidă; și elemente care sunt îmbrăcate și în zidărie. Fiecare element și situație în parte se tratează într-un anumit fel din punct de vedere tehnologic”, a spus ing. Dan Dumitrescu.

Vizita noastră la șantier a surprins și inspecția unei echipe de ingineri și personal tehnic din partea proiectantului care analizează în fiecare zi diferitele elemente ale edificiului pentru a vedea dacă sunt în conformitate cu specificațiile proiectului. „Ne asigurăm că executantul respectă în totalitate proiectul întocmit de către proiectant și predat către beneficiar, iar acolo unde se întâmpină anumite dificultăți legate de armare și alte lucrări de șantier, încercăm să găsim soluții împreună cu executantul pentru o rezolvare corespunzătoare din punct de vedere tehnic. Astăzi am analizat casa de scară din axele 29-33, o casă armată cu armătură rigidă și flexibilă. Problemele întâlnite nu au fost mari, în principiu este bine, dar se mai fac verificări pe teren”, ne-a spus Daniel Ilie, inginer proiectant. „Inginerii proiectanți ne ajută foarte mult, pentru că proiectul construcției nu este unul simplu. Nu este o construcție obișnuită, și din cauza aceasta, acolo unde avem nedumeriri în privința planurilor, dânșii ne ajută și lămurim problemele care apar”, a adăugat dirigintele de șantier.

Mai multe informații despre Catedrala Mântuirii Neamului și modalitățile cum poate fi sprijinită construirea acesteia se pot găsi pe site-urile: catedralaneamului.ro și construimcatedrala.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente