Educație și recreație în natură pentru copiii instituționalizați

A doua etapă a „Taberelor Olarilor”, organizată de către Biserica Olari din București, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 (DGASPC), a început luni, 2 septembrie.

Tabăra, la care participă 23 de copii din cadrul DGASPC, cu vârste între 7 și 16 ani, se va desfășura până pe 6 septembrie, la cabana „Dianthus”, de lângă Zărnești, județul Brașov. „Noi lucrăm cu acești copii la Biserica Olari de aproape cinci ani. Suntem foarte fericiți că le putem oferi această tabără, ce cuprinde excursii, un club de lectură și o mulțime de alte activități, care îi ajută să își dea seama că nu sunt singuri pe lume, că au un înger păzitor, că trebuie să citească și să facă lucruri bune. Excursiile se vor desfășura la Schitul Colțul Chiliilor, unde există o peșteră foarte frumoasă cu un istoric special. În ea sunt multe icoane și intenționăm să așezăm acolo și noi una dintre icoanele realizate de copiii participanți la prima etapă a taberei. Evenimentele se bucură de prezența unei echipe de formatori și animatori cu multă dăruire. Membrii echipei de formatori sunt oameni apropiați de biserica noastră; avem oameni cu experiență, profesori care au și cursuri specializate de formatori. De asemenea, pentru buna desfășurare a programului, s-au înscris ca voluntari și câțiva tineri. Copiii pictează icoane pe sticlă, ajutați de Robert Ciobanu; alcătuiesc brățări cu motive tradiționale și cu fir împletit ca la metanii, ajutați de educatoarea Ileana Pană, împletesc papuci și coșulețe din pănuși, ajutați de Georgeta Pană, participă la jocuri interactive de autocunoaștere, totul sub genericul: «Nimic fără Dumnezeu!» Vom organiza o vânătoare de comori la sfârșitul căreia copiii să descopere un puzzle, pe care, dacă îl vor compune, va ieși expresia «Nihil sine Deo!» adică «Nimic fără Dumnezeu!». De asemenea, copiii se pot juca, vor călări ponei, dar foarte important pentru ei este programul de rugăciune. Pentru majoritatea dintre ei acest program este ceva cu totul nou. Îi învățăm că trebuie să se roage dimineața, la toate mesele de peste zi și seara, când mergem în camerele lor și înainte de culcare cu toții rostim o rugăciune”, ne-a spus preoteasa Eleonora Iordache, coordonatoarea taberei.

Toate icoanele și brățările realizate în cadrul taberei vor fi expuse duminică, 8 septembrie, în cadrul unui eveniment organizat la Biserica Olari din București. Expoziția va avea loc după slujba Sfintei Liturghii. La final, toți copiii vor primi ghiozdane și rechizite. O astfel de activitate vine în sprijinul lărgirii orizonturilor acestor copii și tineri, oferindu-le șansa de a fi mai aproape de realități frumoase și binecuvântate. La finalul acestor cinci zile vor înțelege faptul că un cuvânt bun, o vorbă bună, o faptă bună pot să înfrumusețeze pe fiecare om.

Prima etapă a taberei s-a desfășurat în perioada 26-30 august. „Taberele Olarilor” au fost organizate anul acesta cu sprijinul companiei Euro Construct și al credincioșilor Parohiei Olari.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…