Educația, cultura și religia – servicii publice esențiale

Educația, cultura și religia se numără printre serviciile publice esențiale la nivelul unităților administrativ-teritoriale, fără de care acestea nu pot funcționa în situații de criză financiară sau insolvență, potrivit unei hotărâri aprobate marți de Guvern, informează Ziarul Lumina.

Astfel, lista completă a acestor servicii include impozitele și taxele locale, evidența persoanelor, registrul agricol, amenajarea teritoriului și urbanism, situațiile de urgență, învățământ și servicii auxiliare pentru educație, sănătate, cultură, religie, asistență socială, alimentarea cu apă și canalizare, iluminatul public, salubrizarea și gestionarea deșeurilor.

De asemenea, se adaugă la această categorie producerea, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat, precum și autorizarea și avizarea transportului public de călători.

De asemenea, în ședința de marți a Guvernului, a fost aprobată o ordonanță de urgență potrivit căreia cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a acoperi creșterea cu 6% a prețului la gazele naturale, iar persoanele și familiile cu venituri reduse vor primi ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică.

Astfel, în perioada sezonului rece 2013-2014, ca urmare a creșterii de prețuri la gaze naturale și energie electrică, va fi menținut sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor cu energie termică în sistem centralizat.

Familiile sau persoanele cu venituri între 155 lei și 615 lei/persoană vor primi, în premieră, ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică variind între 48 și 240 lei.

Ancheta socială va fi mijlocul de verificare a îndeplinirii condițiilor de acordare a ajutoarelor în situațiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative.

Comentarii Facebook


Știri recente