Dumnezeu nu are nevoie de rugăciunea noastră, ci noi avem nevoie de ea – Mitropolitul Ardealului

„Mijlocul de legătură între noi şi Dumnezeu este rugăciunea. Mai presus de toate trebuie să înţelegem că de rugăciunea noastră nu are nevoie Dumnezeu, ci noi avem nevoie de ea”, a subliniat Mitropolitul Laurențiu al Ardealului în Duminica Vameșului și Fariseului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a oficiat duminică Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Predeal, informează site-ul eparhial.

Ierarhul a evidențiat că cele două exemple de rugăciune din Evanghelie reprezintă și două stări.

„Cei doi oameni din Evanghelia de astăzi reprezintă două moduri de a ne ruga, dar şi două stări în care ne putem afla noi. Primul a fost un vameş care n-a avut curaj să intre în templu şi a rămas la intrare, iar al doilea a fost un fariseu, un om care făcea parte dintr-o clasă aleasă, a fariseilor ce se credeau mai îndreptăţiţi decât alţii pentru că împlineau toate ale Legii”.

În timp ce rugăciunea vameșului este o pildă pentru noi toți, rugăciunea fariseului reprezintă doar o formalitate lipsită de iubire.

„Rugăciunea vameşului a fost primită de Dumnezeu şi a fost oferită ca pildă, pentru că ea, în cuvinte puţine, cuprindea întreaga stare de conştientizare a păcatului şi dorinţă de îndreptare. Chiar dacă fariseul împlinea toate ale Legii, porunca cea mare, a iubirii, lipsindu-i, el le-a pierdut pe toate celelalte, pentru că le îndeplinea formal”.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a îndemnat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să fie conștienți de șansa dialogului prin rugăciune cu Dumnezeu. Practicând această convorbire „ne exprimăm dragostea noastră ca răspuns la iubirea nemărginită pe care Dumnezeu o are faţă de noi”, a spus ierarhul.

Credincioşii au avut posibilitatea de a cinsti capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a cărui raclă a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Sursă foto: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente