„Dumnezeu este Cel ce ne poartă de grijă nouă celor ce avem atâtea griji”: Arhiepiscopul Casian

„Dumnezeu este Cel ce ne poartă de grijă nouă celor ce avem atâtea griji”, le-a spus chiriarhul Dunării de Jos gălățenilor prezenți duminică în Catedrala Arhiepiscopală.

Arhiepiscopul Casian a vorbit despre chemarea adresată oamenilor de Mântuitorul Hristos ca, mai înainte de a ne îngriji de cele ale trupului, să ne preocupăm de ceea ce-i trebuie sufletului: Împărăția cerurilor.

Grijile provoacă durere, neputință și suferință

În predica rostită duminică, Înaltpreasfinția Sa a subliniat povara apăsătoare a grijilor lumești, reflectând asupra textului evanghelic din Duminica a treia după Rusalii.

„Viața de zi cu zi se așază în noi sub forma grijii. Grija este atributul omenesc care consumă cea mai mare parte a vieții, iar grija de cele trecătoare și materiale ne copleșește într-o măsură foarte mare, încât putem spune că suntem acaparați”, a spus ierarhul.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a explicat că grija și nesiguranța sunt o consecință a încrederii prea mare în forțele proprii.

„Această grijă este motivată de nesiguranță, o nesiguranță alimentată de încrederea totală în noi și în resursele noastre”, a precizat ierarhul.

„Dacă analizăm mai atent propria capacitate”, a continuat Înaltpreasfinția Sa, „realizăm că avem două feluri de resurse puse de Dumnezeu în noi: resurse sufletești care sunt de domeniul spiritual, greu de atins, dar simțite și resurse omenești, vizibile și mult mai exigente, care cer de la noi timp foarte mult. Întrucât resursele sufletești sunt tainice, aceste sunt trecute cu vederea și de multe ori sunt uitate”.

„Deși grijile materiale sunt exterioare omului, ele apasă pe suflet și pe mintea omului, producând durere, neputință și suferință, însă astăzi, din fericire pentru noi, Dumnezeu ni se descoperă ca Proniator nouă celor ce nu suntem proniatori, căci El este Cel ce ne poartă permanent de grijă nouă celor ce avem atâtea griji”, a adăugat chiriarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Eugen Barbu a fost hirotonit diacon, informează site-ul oficial al Eparhiei.

După slujbă, ierarhul a vizitat Mănăstirea „Sfinții Arhangheli” – Metoc din Galați.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente