„Dumnezeu a pus răului hotar”. PS Ieronim Sinaitul despre puterea diavolului asupra noastră

Vorbind duminică la Catedrala Patriarhală despre „Vindecarea lunaticului” (Matei 17:14-23), Episcopul vicar Ieronim Sinaitul le-a spus bucureștenilor că „oricâte încercări și ispite ar fi asupra noastră trebuie să știm că Dumnezeu a pus răului hotar”.

„Puterea diavolului asupra sufletului și trupului omului nu este fără limite. Este o putere în măsura în care o primești”, a semnalat ierarhul.

„Diavolul fuge de la tine dacă te vei împotrivi. Dacă-l vei primi și vei intra în falsa lui logică, în sofismele, în judecățile lui părelnice care nu sunt drepte, ci înșelătoare, atunci ești în pericol să cazi în ispită și să fii robit de patimi”.

Pe lângă limitarea puterii răului în cazul lunaticului, Episcopul vicar patriarhal a făcut referire și la Dreptul Iov. Despre acesta, Preasfinția Sa a spus că „a atins și culmile bogăției, realizării personale în familie și ale cinstei” dar era în același timp „preaslăvitor de Dumnezeu” și de aceea și-a atras invidia diavolului care a cerut permisiunea lui Dumnezeu să-l ispitească.

„Dar Dumnezeu i-a pus hotar”, a continuat PS Ieronim Sinaitul. „A spus: «De ispitit poți să-l ispitești dar de viața (sufletul) lui să nu te atingi»”.

„Diavolul nu are cum să se atingă de sufletul nostru pentru că este icoană a dumnezeirii, chip al lui Dumnezeu în om”, a subliniat părintele episcop vicar.

Preasfinția Sa a spus că pilda dreptului Iov arată cum poate fi încercat un om și să biruie în mod suprem pe diavol.


Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente