Duminică va fi sfințită biserica mănăstirii Mraconia

Obștea mănăstirii mehedințene Mraconia, de pe Clisura Dunării, se pregătește în aceste zile pentru un eveniment deosebit de important. Duminică, 18 august, biserica așezământului monahal va fi sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, după cum ne-a menționat Cătălin Cernătescu.

Alături de Părintele Mitropolit vor fi prezenți alți doi ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române: chiriarhul locului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La acest ceas sărbătoresc sunt așteptați credincioși orșoveni și severineni, pelerini care doresc să se reculeagă, să se roage și să primească înaltele binecuvântări ale cinstitelor fețe bisericești.

Răspunsurile Sfintei Liturghii vor fi date de grupul psaltic al Catedralei din Drobeta Turnu Severin.

Sfânta Mănăstire Mraconia se află pe șoseaua Orșova – Moldova-Nouă, în apropierea comunei Eșelnița, acolo unde era situată vechea mănăstire, „Mrăcuna”. Actualul lăcaș mănăstiresc se află într-un loc pitoresc în fața fostului drum Traian de pe malul sârbesc, unde se află „tabula Traiana”. În apropiere sunt „Cazanele”, cea mai frumoasă și fermecătoare porțiune a Dunării, și chipul lui Decebal scluptat în stâncă.

Construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier I a făcut ca, în 1967, vechiul așezământ să fie demolat, ruinele sale fiind inundate, cu timpul, de ape. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995 se reînființează vatra monahală. Din 2008 mănăstirea a fost transformată în mănăstire de maici. În prezent, la Mraconia viețuiesc câteva monahii, conduse de maica stareță Teodora Angheluță.

Comentarii Facebook


Știri recente