Duminica Tuturor Sfinților în Cetatea Băniei

Duminica Tuturor Sfinților, pe care Biserica noastră a sărbătorit-o ieri, este zi de hram pentru mai multe lăcașuri de închinare din Oltenia. La Craiova, patru biserici sunt închinate „Tuturor Sfinților”. În incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, Paraclisul mitropolitan „Toți Sfinții” și-a sărbătorit hramul în această zi, informează „Ziarul Lumina”.

Lăcașul de închinare din cadrul Administrației eparhiale a fost construit din lemn, la începutul anului 1780, în localitatea gorjeană Tălpășești. Biserica a fost strămutată la Craiova, în anul 1975, în timpul păstoririi ca mitropolit al Olteniei a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.

Ctitoria boierului Hagi Enuș

Biserica Hagi Enuș este, de asemenea, închinată „Tuturor Sfinților”. Se numără printre puținele biserici craiovene, monument-istoric, unde se mai păstrează clopotnița originală. Istoria sfântului lăcaș este strâns legată de numele negustorului Nicolae Ceaușoiul sau Ceaușescu, așa cum este menționat în actele bisericii și în pisanie. Ctitoria sa a fost ridicată pe temelia vechii Mănăstiri „Toți Sfinții”, între anii 1792 și 1800, în timpul domnitorului Mihail Constantin Șuțu și al episcopilor de Râmnic, Filaret și Nectarie. În decursul timpului, Biserica Hagi Enuș a fost cunoscută de craioveni sub mai multe denumiri. Locuitorii Băniei au cunoscut biserica sub numele hramului vechii mănăstiri a „Tuturor Sfinților”, denumire care s-a păstrat până în anul 1782. După înființarea Târgului din Afară, datorită așezării, ea era cunoscută sub numele de Biserica Târgului de Afară. Astăzi, ea se numește Hagi Enuș, după numele unuia dintre frații fiului adoptiv al familiei ctitorului.

Bisericile „Toți Sfinții” Bășica și Brândușa

Biserica „Toți Sfinții”-Bășica a fost construită între anii 1710 și 1730, de familia paharnicului Chiriac Jianu. Arhitectura este în formă de corabie. Numele de Bășica i se datorează turlei inițiale, care fusese construită în formă sferică, atrăgând privirile vizitatorilor. În urma cutremurului din 1830, biserica a fost grav avariată, laolaltă cu turla, care s-a prăbușit, nemaiputând fi reconstituită. În locul ei a fost ridicată o nouă turlă din bârne de stejar tencuite, care se păstrează și astăzi.

De asemenea, Biserica „Sfântul Nicolae”-Brândușa și-a sărbătorit unul dintre hramuri în această duminică. Situată în strada Brândușa, numărul 12, biserica este cunoscută îndeosebi sub denumirea de Brândușa, după numele uneia dintre cele mai vechi mahalale din Craiova. După documente apare ca zidită din temelie în anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Este construită din zid de cărămidă subțire în formă de corabie (navă), spre est în semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis, susținut de patru stâlpi rotunzi de cărămidă. Nu are turle și este singura biserică din Craiova construită în acest stil.

Comentarii Facebook


Știri recente