Duminica Tomii la Parohia din Istanbul. Românii s-au rugat cu reprezentantul Patriarhiei Ecumenice

Arhimandritul Teodor, mare protosinghel al Patriarhiei Ecumenice, a slujit în Duminica Tomii la biserica Parohiei Ortodoxe Române din Istanbul. 

Reprezentantul Patriarhiei Ecumenice a liturghisit la ctitoria brâncovenească din cartierul Hasköy în contextul sărbătoririi Sfintei Arghira, una dintre ocrotitoarele spirituale ale bisericii.

Slujba a fost oficiată în limbile turcă și română. La eveniment au fost prezenți pelerini din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și consulul României la Istanbul, Bogdan Păcurari.

Marele protosinghel al Patriarhiei Ecumenice a transmis urări pascale din partea Sanctității Sale Bartolomeu, precum și aprecierile acestuia vizavi de activitatea parohului Sergiu Vlad și a comunității românești din Istanbul.

Cuvântul său a făcut referire la bunele relații dintre Biserica Ortodoxă Română și Patriarhia Ecumenică amintind de mai multe vizite ale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu la București, între care și cea mai recentă, la sfințirea Catedralei Naționale.

Vezi cuvântul integral aici.

Ctitoria brâncovenească din Istanbul

Biserica „Sfânta Muceniţă Paraschevi” de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur” este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia. Reînnoirea acordului între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română privind folosirea lăcaşului de cult de comunitatea ortodoxă română a avut loc în 13 martie 2015.

Biserica a fost reconstruită, din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş. Tot în tezaurul ei se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692. Ea a suferit moarte martirică aproape în aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni şi este prăznuită în data de 30 aprilie.

Sursă foto: fosfanariou.gr

Comentarii Facebook


Știri recente