Duminica Sfinţilor Români la parohia sibiană Boiţa

Credincioșii din localitatea Boița, județul Sibiu, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată duminică, 03 iulie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitroplitul Ardealului, în biserica parohială din satul de la vechea graniță dintre Imperiul Habsburgic și Țara Românească, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La slujba religioasă au participat autoritățile locale, primarul Nicolae Mohor și consilieri locali, precum și numeroși oaspeți.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de fostul paroh de la Boița, părintele Alexandru Szasz, actual paroh la Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul sibian Valea Aurie. Părintele Szasz a vorbit despre sfinții români și despre cinstirea lor în Biserica noastră.

Odată cu formarea statelor naționale, fiecare popor s-a străduit să cuprindă în calendarul sfințeniei creștine pe acei oameni aleși din sânul poporului în care au viețuit. Astfel se face că și noi am căutat să trecem între sfinți pe cei care s-au născut în neamul nostru și  care L-au slujit pe Hristos cu toată dragostea și cu toată ființa lor. Este necesară cinstirea acestora pentru că Duhul Sfânt, așa cum a lucrat în chip văzut asupra Sfinților Apostoli la Cincizecime, lucrează în chip tainic și în ziua de astăzi, în sânul poporului nostru, alegând dintre cei mulți pe cei aleși, pe cei care să ducă turma lui Hristos pe calea credinței, a spus părintele Szasz.

“Bucuria slujirii lui Hristos”

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Marian Ioan Iaru pentru Parohia Porumbacu de Sus-Apus, județul Sibiu. De asemenea, la finalul slujbei religioase, ierarhul l-a instalat pe noul paroh de la Boița, părintele Nicolae Popa.

IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre minunile sfinților și rolul acestora pentru mântuirea credincioșilor, iar mai apoi le-a prezentat lucrările și problemele dezbătute la Sinodul Panortodox din Creta, desfășurat în perioada 16-27 iunie 2016. Părintele Mitropolit a prezentat mai apoi credincioșilor misiunea și chemare preotului de a fi învățător al Evangheliei, sfințitor al vieții enoriașilor și păstor de suflete.

Vocația preoțească este specială pentru că preotul trebuie să renunțe la multe pentru a-I sluji lui Hristos. Renunțarea la multe plăceri ale lumii este compensată de bucuria slujirii lui Hristos. Apoi, cel care simte vocația urmează pregătirea teologică, care se încununează prin hirotonie, partea esențială a acestui drum. Preotul are prin delegație de la episcop toată lucrarea învățătorească, o parte din cea sfințitoare și cea de conducere, a spus ierarhul.

Sărbătoarea de la Boița s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea noului paroh, părintele Nicolae Popa. Noul paroh și-a prezentat activitatea pastoral-misionară și administrativă din fosta parohie și a făgăduit că va trudi la fel de mult și în comunitatea încredințată acum spre păstorire.

Voi căuta să colaborez cu autoritățile locale pentru a putea sluji împreună oamenilor și să putem lucra împreună la ceea ce comunitatea dorește de la noi, a spus părintele Nicolae Popa.

11-16-sf_evanghelist_matei

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente