Duminica Sfinților Români, în Moldova

Credincioșii din Moldova sunt așteptați mâine, 22 iunie 2014, la hramurile mai multor biserici de parohie sau de mănăstire pentru a-i cinsti pe Sfinții Români. Această sărbătoare este consemnată în calendarul Bisericii noastre de mai bine de două decenii, informează „Ziarul Lumina”.

În Duminica a II-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română (BOR) îi cinstește în mod deosebit de Sfinții Români. Această sărbătoare a fost instituită de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în anul 1992, într-o zi de 20 iunie. În această zi sunt prăznuiți sfinții care au răsărit din pământul românesc, cunoscuți, consemnați în calendar, dar și cei necunoscuți. În calendarul creștin s-a înscris, dintru început, numele unor daco-romani, care au mărturisit și apărat dreapta credință. La mijlocul secolului trecut, BOR a rânduit primele canonizări ale Sfinților Români. Numeroase lăcașuri de închinăciune din țară, dar și din diaspora au ca ocrotitori pe unul sau mai mulți sfinți români. În același timp, există biserici închinate sărbătorii din cea de-a II-a Duminică după Rusalii.

Biserica nouă a Mănăstirii Pângărați din județul Neamț îmbracă mâine straie de sărbătoare. În această seară se va sluji Privegherea, iar mâine-dimineață, slujba Ceasurilor va fi urmată de Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. Noua biserică a Mănăstirii Pângărați a fost ctitorită de arhim. Teofil Lefter, mutat la Domnul în luna februarie a anului 2012. Hram va fi mâine și la Schitul Băiceni din județul Iași al Mănăstirii Secu din județul Neamț. Paraclisul „Sfinții Români” al așezării monahale a fost sfințit în luna iunie a anului 2009 de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tot mâine va fi sărbătoare la Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” și „Sfinții Români” din Iași și la Catedrala din Gura Humorului, închinată Nașterii Maicii Domnului și Sfinților Români. Zi aleasă va fi și la Mănăstirea Calapodești din județul Bacău. Aici se înalță o biserică de mari dimensiuni în cinstea Sfântului Antipa de la Calapodești și a Sfinților Români.

Comentarii Facebook


Știri recente