Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, sărbătorită la Focșani

În Duminica a 5-a din Post (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), 17 aprilie 2016, credincioșii Parohiei Sfinții Antonie și Sava din municipiul Focșani l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială, răspunsurile la slujbă fiind date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul după cum a precizat Dragoș Olteanu, consilier mass media al Eparhiei.

Înaltpreasfinția Sa a precizat, în cuvântul de învățătură, că „cei care, prin rânduiala lui Dumnezeu, ajung într-o anumită funcție de conducere bisericească sau lumească, nu trebuie să uite că au datoria de a-i sluji pe cei ce îi reprezintă. Aceasta dorește Mântuitorul Iisus Hristos de la cei chemați să îndeplinească anumite responsabilități într-o comunitate umană. Din nefericire, de-a lungul istoriei, s-a întâmplat ca mulți din cei aleși să guverneze, în loc să-i slujească pe oamenii care i-au învestit cu putere, dimpotrivă, s-au comportat ca niște dictatori. Ne sunt bine cunoscute numele unor astfel de personaje sinistre, care au săvârșit fapte abominabile și crime, soldate cu nenumărate victime omenești. Mântuitorul Hristos, prin enunțarea principiului slujirii aproapelui – «care va vrea să fie întâi între voi să fie tuturor slugă» (Marcu 10, 44) – ne atrage atenția că cine dorește  o funcție de conducere în societate nu greșește, dar trebuie să-și asume îndatoririle ce-i revin, slujind comunitatea, cu devotament, cu dăruire și spirit de jertfelnicie. Încât, mesajul evanghelic de astăzi este cât se poate de clar și actual, îndemnându-ne să evaluăm oamenii prin prisma Evangheliei lui Hristos, luând aminte la valorile autentice pe care aceasta le propovăduiește – adevărul, dreptatea, cinstea, corectitudinea, altruismul, iubirea, iertarea etc. – și nu la ideologiile politice omenești, fragile și interpretabile“, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a explicat că Duminica a 5-a din Post a fost închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, „pentru a ne determina să perseverăm în lucrarea noastră duhovnicească, prin săvârșirea faptelor bune, prin acte de pocăință și înaintarea în virtute, luând seama la faptul că urcușul nostru duhovnicesc spre Înviere este presărat cu multe necazuri și obstacole, că vrăjmașul diavol nu doarme, ci caută să ne abată de la calea cea bună. Or, tocmai de aceea, Biserica ne-a adus în fața ochilor minții chipurile unor sfinți nevoitori, precum Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Ioan Scărarul și Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, pentru a medita la felul în care și-au trăit viața și a le urma exemplul. Sfânta Cuvioasă Maria, sărbătorită la 1 aprilie, dar și în această duminică, era originară din Egipt, mai precis, dintr-un sat din apropierea orașului Alexandria, unde s-a născut, pe la anul 344, într-o familie de creștini. Când a împlinit vârsta de 12 ani, și-a părăsit casa părintească, pentru a practica prostituția, în vestita cetate întemeiată oarecând de faimosul rege Alexandru cel Mare al Macedoniei. Acolo a trăit timp de 17 ani în desfrânare și sărăcie, până când s-a ivit prilejul efectuării unei călătorii la Ierusalim, împreună cu un grup de bărbați, dornici de a participa la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci și a se închina la cinstitul lemn al Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ajunsă la Ierusalim, a constatat că, în timp ce toți ceilalți pelerini au putut pătrunde în biserica Învierii, ea era împiedicată de o putere nevăzută. După trei încercări nereușite, observând pe zidul bisericii o icoană a Maicii Domnului, s-a rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să-i permită și ei a intra în biserică, pentru a se închina Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, promițând că, dacă îi va îndeplini rugăciunea, își va schimba radical viața. Maica Domnului a ascultat-o și a ajutat-o să intre în sfântul locaș; după ce s-a închinat la lemnul Sfintei Cruci, Maria Egipteanca, respectându-și făgăduința, și-a îndreptat pașii spre pustia Iordanului, unde avea să-și petreacă viața, în post, rugăciune neîntreruptă și asceză severă, timp de 47 de ani; a trecut la cele veșnice, în Joia Mare a anului 422“, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaților.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul absolvent de teologie Dima George.

Comentarii Facebook


Știri recente