Duminica Sfintei Cruci la parohia Lugoj III, jud. Timiş

În Duminica a treia din Sfântul și Marele Post al Paștilor (03 Aprilie 2016), numită și a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt” Lugoj III, din Protopopiatul Lugoj, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit şi o troiță aflată în proximitatea bisericii.

03

A purta crucea nu înseamnă altceva decât a răstigni, pe Golgota inimii, toate patimile și păcatele personale

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Sfintei Cruci, despre lepădarea de sine sau despre îndepărtarea tentațiilor autarhice și monadice ale sinelui, precum și despre importanța taumaturgică și soteriologică a urmării lui Hristos.

„În lumea antică, când poporul lui Israel era sub ocupație romană, toți aceia care se răzvrăteau împotriva Imperiului Roman erau răstigniți pe cruce. Dacă cei răstigniți, în acele vremuri, erau socotiți blestemați, acum, cel care își ia crucea sa, nu mai este un om blestemat, ci binecuvântat de Dumnezeu. A purta crucea nu înseamnă altceva decât a răstigni, pe Golgota inimii, toate patimile și păcatele personale. Fiecare dintre noi avem câte o Golgotă în inimă, pe care trebuie să răstignim păcatele noastre”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.

Explicând pericopa evanghelică, Înaltpreasfinția Sa a arătat că, lepădarea de sine nu înseamnă o depersonalizare a omului sau o anulare a conștiinței și voinței sale, ci pironirea și alungarea păcatului. De asemenea, a scos în relief importanța libertății în asumarea crucii și în urmarea lui Hristos, pentru că nici Hristos și nici Biserica nu obligă pe nimeni să vină să își ia crucea. În altă ordine de idei, Părintele Mitropolit a subliniat faptul că, sintagma „oricine voiește să vină după Mine” înseamnă, de fapt, „oricine voiește să intre în Împărăția bucuriei lui Dumnezeu”.

În continuare Înaltpreasfinția Sa, împreună cu soborul de preoți, a sfințit o troiță aflată în proximitatea bisericii Parohiei Logoj III.

Comentarii Facebook


Știri recente