Duminica Sfintei Cruci la Cruceni: Mântuitorul voiește să poarte împreună cu noi suferința noastră

În Duminica Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Cruceni, județul Timiș. În cuvântul rostit, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a vorbit despre jertfa supremă a Mântuitorului, cel care „voiește să poarte împreună cu noi suferința noastră”.

Plecând de la afirmația Mântuitorului „Oricine voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”, Părintele Episcop explică faptul că mântuirea omului este condiționată de două aspecte, de lepădarea de sine și luarea Crucii.

Potrivit ierarhului, primul aspect, lepădarea de sine, nu presupune abandonarea identității personale, nici renunțarea la aspirații și idealuri. Lepădarea de sine înseamnă „lepădarea de ego, de ceea ce produce acest ego, adică de orgoliu, autosuficiență, de egoism, mândrie, slavă deșartă, narcisism”.

De asemenea, „a lua Crucea” are mai multe înțelesuri spirituale, precum „recunoașterea propriilor neputințe și asumarea suferințelor personale”. Mai mult, Mântuitorul este alături de cel care își poartă Crucea și „voiește să poarte împreună cu noi suferința noastră” pentru ca să ne putem mântui.

„Dacă ne dăruim lui Hristos, ne unim cu El prin Sfintele Taine și împlinim poruncile Lui, atunci ne mântuim, deoarece mântuirea înseamnă unirea omului cu Dumnezeu”, a mai spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a sfințit noul iconostas al bisericii din Cruceni.

Cruceni este o localitate din apropierea graniței dintre România și Serbia. Numele satului este legat de așa-numitul „loc al curcii” sau „locul crucii”, unde era situată o așezare mai veche, atestată documentar pentru prima dată în 1722.

Foto credit: Glasul Cetății

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente