Duminica Sfântului Grigorie Palama, la Biserica Politehnicii

Ca în fiecare an, în a doua duminică a Postului Mare, numeroși credincioși, mai ales tineri, s-au strâns la Biserica “Sfântul Ierarh Grigorie Palama”, din campusul Universității Politehnica din Capitală. Singurul locaș de cult din București închinat „teologului luminii necreate”, și-a sărbătorit cu acest prilej hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte pr. prof. Constantin Coman, pr. protoiereu Costel Burlacu, de la Protopopiatul Sector 6 Capitală, pr. paroh Marian Mihai, pr. Maricel Popa, pr. Silviu Tudose, pr. Cosmin Pricop, precum şi alţi preoţi şi diaconi.

Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieşte-mă pe mine păcătosul!

În cuvântul său, ierarhul a amintit despre importanța vieții și a teologiei Sfântului Grigorie Palama, din secolul al XIV-lea.

„Sfântul Grigorie Palama a apărut într-un moment de mari dezbateri teologice, la jumătatea secolului al XIV-lea când în mediile monahale, mai ales la Muntele Athos, dar şi în oraşe, mulţi oameni practicau ceea ce numim şi astăzi rugăciunea neîncetată, rugăciunea inimii sau rugăciunea lui Iisus: Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieşte-mă pe mine păcătosul. Această rugăciune este în prima ei parte o mărturisire a dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos. Mărturisim că Iisus este Hristosul, adică Mesia cel profeţit de Moise în lege şi de sfinţii proroci şi că El este Fiul Lui Dumnezeu. În partea a doua a acestei rugăciuni mărturisim starea noastră de păcătoşenie, abisul căderii noastre cu nădejdea în mila lui Dumnezeu: milostiv fi mie păcătosului”, a spus Preasfinţia Sa.

În viața noastră nu este de ajuns să cunoaștem doar învățăturile de credință, ci este nevoie și de o profundă trăire duhovnicească.

„Teologia aceasta a Sfântului Grigorie Palama – teologia îndumnezeirii omului – ni se pare nouă oamenilor de astăzi un lucru inaccesibil, un lucru care nu mai poate fi actual într-o societate atât de aflată sub incidenţa aceasta a unui materialism foarte feroce, însă fără îndoială acest lucru este şi astăzi des întâlnit. De aceea, unii vorbesc astăzi că ar fi mai necesar să vorbim despre re-umanizarea omului care şi-a pierdut valoarea sa de persoană, pierzându-se în marea aceasta infinită a unor fiinţe care şi-au pierdut identitatea spirituală, identitatea sufletească şi scopul dobândirii şi moştenirii Împărăţiei Cerurilor”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, potrivit TRINITAS TV.

Biserica “Sfântul Grigorie Palama” a fost sfinţită în anul 1999 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I şi vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. De atunci, locașul a fost o prezență permanentă în viața tinerilor.

Sfântul Ierarh Grigorie Palama, ale cărui moaște se găsesc la Tesalonic, este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 14 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente