Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul

În duminica a patra a Postului Mare, Părinții Bisericii ne pun înainte chipul Sfântului Ioan Scărarul. Acesta este și un îndemn adresat fiecăruia dintre noi pentru a-i citi opera atât de cunoscută în întreaga lume creștină: Scara Sfintelor nevoințe.

Sfântul Ioan Scărarul a trăit între anii 578 și 649 și se presupune că era originar din Palestina. A intrat în monahism la Mănăstirea Sinai la vârsta de 16 ani, avându-l ca povățuitor pe starețul Martirie. După moartea părintelui său duhovnicesc, Ioan s-a retras într-un loc izolat, unde a dus o viață aspră vreme de 40 de ani. Spre sfârșitul vieții a fost ales egumen al Mănăstirii Sinai. Puținele date cunoscute despre viața Sfântului nu-l disting foarte mult de alți părinți îmbunătățiți. Biografia este lăsată, însă, în plan secund de notorietatea operei lui, lucrarea „Scara”.

„Sunt monahi care au avut o viață lăuntrică extraordinar de înaltă și care la vremea rânduită de pronia divină au fost chemați în cetate și în dispute polemice pentru a clarifica problematica hristologică sau probleme legate de cinstirea sfintelor icoane. Se poate spune că Dumnezeu este cel care face ca unii dintre monahii reputați ai răsăritului să aibă o biografie cunoscută și în ordine istorică sau să aibă preponderent o biografie lăuntrică foarte profundă care nu se regăsește foarte exact la nivelul biografiei imediate. Sfântul Ioan Scărarul este o astfel de personalitate, un monah exemplar, cu viață duhovnicească foarte înaltă, dar totodată un monah, care trăind o viață discretă tipic vieții monahale, nu a fost foarte cunoscut și nu s-a scris foarte mult și precis despre viața sa”, a declarat pentru TRINITAS TV pr. Asist. Univ. Jean Nedelea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Pomenirea Sfântului Ioan Scărarul la jumătatea Postului Mare nu este întâmplătoare. „Scara Sfintelor nevoințe” a fost tradusă în limba română contemporană de Părintele Dumitru Stăniloae și este cuprinsă în volumul al IX-lea al Filocaliei.

Comentarii Facebook


Știri recente