Duminica Rusaliilor la Arad

Duminică, 8 iunie 2014, de Praznicul Rusaliilor, „Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh”, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad.

În cadrul cuvântului de învățătură cu titlul „Unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Duh”, chiriarhul a vorbit despre însemnătatea mărturisirii aceleiași credințe în comuniunea adevărată, roadă a lucrării ecumenice, adică pentru toată lumea contemporană, afirmând astfel tăria creștinătății spre împlinirea dorită – mântuirea, potrivit episcopiaaradului.ro. În acest context s-a analizat mai ales ectenia menționată în titlu.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni și au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimiși de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică la popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Frunzele de tei sau de nuc se aduc în duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi și prin aceasta se binevestește bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea Tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos și a Preasfintei Treimi.

Comentarii Facebook


Știri recente