Duminica Ortodoxiei: Slujire interortodoxă la Budapesta (VIDEO)

Românii din Ungaria au sărbătorit Duminica Ortodoxiei împreună cu credincioșii bulgari, sârbi și maghiari. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, în biserica bulgară din Budapesta, împreună cu clerici din celelalte jurisdicții ortodoxe din țară.

Răspunsurile liturgice și diferite părți ale Sfintei Liturghii (Evanghelia, Crezul și Tatăl nostru), au fost rostite în mai multe limbi: română, slavonă, bulgară, greacă și maghiară, marcând și în felul acesta aspectul inter-ortodox al manifestării, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Preasfințitul Părinte Siluan a rostit un cuvânt despre importanța specială a acestei slujiri, care nu doar că marchează și astăzi biruința cultului sfintelor icoane și a învățăturii de credință ortodoxă, ci, mai ales, oferă un bun prilej ortodocșilor de diferite naționalități din Budapesta să manifeste frumusețea Bisericii Ortodoxe Universale, care trece dincolo de granițele naționale și etnice și îi adună pe toți într-o mare familie ortodoxă.

La finalul slujbei a avut loc o procesiune cu icoane în jurul bisericii şi a fost citit, în limba greacă, o parte semnificativă din Sinodiconul Ortodoxiei.

***

Slujirea inter-ortodoxă din Duminica Ortodoxiei a fost inițiată în anul 2005, de Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, Chiriarhul din acea vreme al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Evenimentul a avut loc pentru prima dată în capela ortodoxă greacă a Patriarhiei Ecumenice, iar în ceilalți ani în biserica ortodoxă bulgară, în capela românească din Budapesta și în catedrala ortodoxă maghiară din Piața Petőfi, din Budapesta.

 

Comentarii Facebook


Știri recente