Duminica Ortodoxiei sărbătorită în Moscova. Liturghie patriarhală în Catedrala Hristos Mântuitorul (VIDEO)

Cu prilejul duminicii dedicate biruinței dreptei credințe asupra iconoclasmului și a tuturor ereziilor, Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Împreună cu Preafericirea Sa au coliturghisit mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, precum și reprezentanți ai altor Biserici Ortodoxe autocefale.

După Sfânta Liturghie celebrată duminică, 5 martie 2017, Preafericitul Părinte Kirill a ținut o predică în care a evidențiat pericolul ereziilor asupra vieții Bisericii.

În deschiderea cuvântului său, Patriarhul Moscovei a spus că în prima duminică din Postul Mare „ne aducem aminte de biruința asupra ereziilor și participăm cu gândul la celebrările care au avut loc în Constantinopol în secolul al IX-lea, când cu participarea activă a evlavioasei împărătese Teodora și cu tot sprijinul ierarhiei Bisericii și al credincioșilor, s-a pus capăt epocii iconoclaste”.

Patriarhul Kirill l-a citat pe Sfântul Atanasie cel Mare care spune că tatăl tuturor judecăților greșite ale ereticilor este diavolul. Această afirmație a Sfântului Atanasie, a spus Patriarhul Moscovei, ne ajută să înțelegem că la baza tuturor judecăților eretice a fost reaua voință a vrăjmașului neamului omenesc.

Marele pericol al ereziilor este acela că încearcă să răspundă noilor provocări, noilor probleme, noilor curente filosofice sau credințe, aducând justificări din credința creștină, a subliniat Patriarhul Moscovei potrivit patriachia.ru.

Patriarhul Kirill a făcut referire la faptul că de-a lungul timpului ereziile au dobândit tonuri politice. Chiar și iconoclasmul a depășit nivelul de dispută teoretică transformându-se în politică de stat a Imperiului Bizantin.

De ce au stat cu bărbăție împotriva ereziei iconoclasmului ierarhi, preoți și monahi? De ce în cele din urmă s-a alăturat acestei lupte și binecinstitoarea împărăteasă Teodora? Pentru că prin respingerea icoanelor, ereziarhii negau chiar realitatea întrupării lui Dumnezeu, a subliniat Patriarhul Moscovei.

Într-o oarecare măsură, a atras atenția Patriarhul Rusiei, și astăzi ne confruntăm cu negarea întrupării lui Dumnezeu. Deși mulți recunosc existența lui Iisus din Nazaret, neagă întruparea lui Dumnezeu. Aceasta este altă formă de negare, dar are exact aceleași rădăcini și aceeași cauză ca și vechiul iconoclasm.

În încheiere, Patriarhul Kirill a chemat credincioșii la corelarea adevărului dumnezeiesc, cuprins în dogmele Bisericii, cu realitatea vieții, deoarece dacă trăim după credință, tocmai după acele dogme, atunci există posibilitatea de a sta împotriva ispititorului diavol, vrăjmașul neamului omenesc, care iar și iar încearcă să umple gândirea oamenilor cu minciunile sale.

Comentarii Facebook


Știri recente