Duminica Ortodoxiei La Orăștie

Prima duminică din Postul Mare se numește Duminica Ortodoxiei și ea amintește de evenimentele din 11 martie 843 când, la Constantinopol, se restabilește cultul icoanelor. Pentru că această zi a fost considerată o nouă biruință a dreptei credințe împotriva ereziilor, s-a stabilit ca întâia duminică din Postul Mare să fie numită Duminica Ortodoxiei, a dreptei credințe.

Luând model de la alte comunități ortodoxe din țară și din lume, parohiile ortodoxe din municipiul Orăștie au organizat o procesiune cu icoane ca semn al biruinței credinței adevărate, în Duminica Ortodoxiei din acest an. Credincioșii au plecat împreună cu preoții lor de la catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din centrul Orăștiei și au străbătut orașul pe șoseaua națională, pe parcurs alăturându-se preoții și credincioșii din toate parohiile ortodoxe. Procesiunea s-a încheiat tot în fața catedralei, unde PC Preot Narcis Terchet, protopopul ortodox al Orăștiei, a înmânat diplome de felicitare și icoane elevilor care au participat la olimpiadele județene la Religie, Protecția Mediului și Informatică, și care s-au calificat la faza națională. Tot în acest cadru festiv au fost felicitați și profesorii lor îndrumători care sunt modele de urmat pentru tinerele generații.

„Se cuvine mulțumiri preoților și credincioșilor ortodocși din Orăștie care, pentru prima dată, s-au mobilizat într-o astfel de procesiune, precum și celor care au asigurat protecția lor pe tot parcursul acestui marș al credinței: Primăria Municipiului Orăștie, Jandarmeriei, Poliției Rutiere și Poliției Locale. Manifestarea din Duminica Ortodoxiei dorim să fie pentru creștinii din Orăștie un mod de mărturisire a credinței lor autentice în Dumnezeul cel Adevărat, mărturisire însoțită de blândețe, bunătate și iubire față de toți locuitorii municipiului, indiferent de etnie, confesiune sau stare socială”, a precizat pr Protopop Narcis Terchet.

Comentarii Facebook


Știri recente