Duminica Ortodoxiei în Mitropolia Munteniei și Dobrogei

Duminica I din Postul Mare, când se pomenește victoria Ortodoxiei asupra ereziilor care au amenințat viața duhovnicească a Bisericii, a fost marcată prin evenimente speciale în eparhiile din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, informează „Ziarul Lumina”. În cadrul Sfintei Liturghii din toate bisericile eparhiilor a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, intitulată „Cinstirea Sfintelor icoane prin rugăciune și faptă bună”, și s-a organizat colecta pentru Fondul Central Misionar.

În prima duminică a Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a vizitat duminică, 9 martie, Parohia „Maica Precista” din municipiul Pitești, unde a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori. După citirea Pastoralei Sfântul Sinod la Duminica Ortodoxiei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația cuvântului „ortodox”. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Loghin Vasile a fost hirotonit preot, iar teologul Mateescu Silviu a fost hirotonit diacon.

Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat duminică în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău și a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială înconjurat de un sobor de slujitori. „Prin sfintele icoane, noi dăm mărturie despre dreapta credință, pe care o mărturisim nu doar prin cuvinte, ci mai ales cu fapta, așa cum au procedat sfinții mucenici, mărturisitori, cuvioși și toți ceilalți, care au umplut calendarul Bisericii creștine răsăritene”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură. La sfârșitul slujbei, IPS Arhiepiscop Ciprian i-a prezentat pe toți protopopii rânduiți să slujească la cele șapte protoierii ale Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. De asemenea, ierarhul l-a prezentat enoriașilor pe părintele Petrică-Gabriel Roșu, consilier eparhial, preot coslujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău.

Tineri cu icoane în procesiune la Galați

Duminica Ortodoxiei a fost cinstită în toate parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos prin ample manifestări liturgice și cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă, realizate în parteneriat cu școlile și liceele din cadrul eparhiei. Manifestările dedicate Duminicii Ortodoxiei din acest an, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, ajunse la a XIV-a ediție, au fost așezate sub genericul „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”.

La Catedrala arhiepiscopală din Galați, programul a început duminică prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminariști și a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori. Pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusă și în limbaj mimico-gestual. Tradiționala procesiune cu icoane a continuat după Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală până la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, elevilor seminariști alăturându-li-se alți elevi de la școli și licee gălățene, precum și numeroși credincioși.

În deschidere, corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei”, corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați și Corul de muzică psaltică „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au susținut un miniconcert, în care au fost interpretate cântece religioase din perioada Postului Mare. În continuare, a fost vernisată expoziția de icoane, intitulată „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”. Lucrările iconografice au fost realizate de copii și tineri de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați și Liceul de Artă „Haricleea Darclee” din Brăila, Palatul Copiilor din Galați, Palatul Copiilor din Brăila, Clubul Copiilor din Tecuci, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, Secția Patrimoniu și pictură bisericească, centrele parohiale pentru tineret din Liești și Barcea, județul Galați, precum și de tineri studenți teologi sau ai Facultății de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a apreciat implicarea tinerilor și pasiunea lor pentru realizarea lucrărilor iconografice vernisate și, adresându-se acestora, a evidențiat faptul că icoanele „vernisate în Duminica Ortodoxiei reprezintă deodată atât creația tinerilor, cât și personalitatea ortodoxă a credinței care a crescut, întocmai cum vedem aici, în icoanele făcute din semințe. Ortodoxia este sămânța cea bună care zugrăvește întotdeauna, cum zice Eminescu, icoane în biserici!”

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit tuturor participanților diploma „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei”, precum și importante premii care au constat în seturi de icoane-model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule, dar și alte daruri de suflet.

Duminica Ortodoxiei la Slobozia și Giurgiu

Duminică, 9 martie, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia. După citirea Pastoralei Sfântului Sinod, s-a organizat tradiționala colectă pentru Fondul Central Misionar.

Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie duminică în biserica Parohiei Greaca, Protopopiatul Herăști, cu ocazia sărbătoririi celui de-al doilea hram al acestui sfânt lăcaș. De la Catedrala episcopală din Giurgiu au fost aduse spre închinare pentru credincioși părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat importanța sfintelor icoane în cultul Bisericii Ortodoxe, ele reprezentând comunicarea vizuală a realității invizibile divine, manifestată în timp și spațiu.

Comentarii Facebook


Știri recente