Biserica „Sfântul Nicolae” – Brândușa din Craiova a organizat, duminică, 1 septembrie 2013, ce-a de-a cincea ediție a manifestării „Duminica Nașilor și Finilor”. La eveniment au fost invitați să participe copiii cu vârsta de până la 7 ani, însoțiți de nașii lor, de părinți sau bunici, pentru a se ruga și a primi Sfânta Împărtășanie, după cum a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.
„Trăim vremuri zbuciumate și, deși săvârșim foarte des Taina Sfântului Botez, după acest moment foarte important, când nașul poartă copilul și-l duce în ziua botezului să primească Sfânta Împărtășanie, mai rar se întâmplă ca el să continue această datorie sufletească pe care o are. De ce? Pentru că nu are timp, el sau familia finului său, sau pentru faptul că a uitat să-și facă această datorie. Acesta este motivul penteru care noi am hotărât, în urmă cu cinci ani de zile, ca prima duminică din anul bisericesc să fie dedicată nașilor și finilor de botez. Este un prilej în care nașii își cheamă finii la biserica unde au primit botezul sau de care sunt legați sufletește și, ajungând aici, îi așteaptă această frumoasă surpriză. Mă refer la faptul că, venind la biserică, le pregătim de fiecare dată câte o mapă în care nașii găsesc acolo Simbolul de Credință pe care l-au rostit la botez, câteva sfaturi pentru suflet, cum să-și educe finii în credința ortodoxă, o carte de rugăciuni pentru finii lor și alte lucruri ziditoare de suflet”, a spus părintele Gabriel Sorescu, paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae”.
„Nașii trebuie să fie puternic ancorați în credință”
Părintele Sorescu a vorbit de asemenea despre rolul nașilor, care trebuie sa fie oameni credincioși, cu experiență de viață, pentru a putea da sfaturi tinerilor căsătoriți. „Din fericire, în ultimul timp am întâlnit tot mai des situații în care sunt aleși nași pe alte criterii decât cele materiale. Foarte mulți preoți își fac cu vrednicie datoria de nași pentru multe familii de care sunt apropiați; pe de altă parte, tinerii doresc să aibă ca nași de cununie și mai apoi de botez persoane cu care se înțeleg, cu care discută, și a început să se depășească nivelul în care aleg nașii pentru că au o poziție socială deosebită. Însă tot mai este nevoie să se clarifice rolul nașilor. Se cere din partea lor să fie oameni de credință, care să aibă o experiență de viață, pentru a putea da un sfat în acest sens tinerilor căsătoriți și mai târziu copilașilor cărora le-au fost nași de botez, să aibă posibilitatea să-i coordoneze, să-i ghideze în această viață tumultuoasă prin care trecem, să fie puternic ancorați în credință”, a completat parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” – Brândușa.