Duminica Mironosițelor la Ierusalim

În Duminica Mironosițelor, Înaltpreasfințitul Iosif, Arhiepiscopul și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Așezământului Românesc de la Ierusalim, alături de Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Ieronim, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, și de un numeros sobor de preoți și diaconi, ne informează Ilie Chișcari, corespondent Basilica. La Sfânta Liturghie a fost prezent și un număr foarte mare de pelerini din diverse zone ale țării, alături de credincioșii aparținând comunității românești de la Ierusalim.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a accentuat rolul femeii în istoria mântuirii, atât ca „mamă”, adică cea care aduce în lume viața, precum și ca „maică”, cea care își dedică viața lui Hristos. A arătat că femeile mironosițe au demonstrat mai mult decât toți că merită să fie încadrate în categoria „prietenilor lui Hristos”, ele fiind singurele care rămân alături de Mântuitorul în ceasul Patimilor și, de aceea, primele care primesc vestea Învierii. Deși nu pot beneficia de înalta cinste a Preoției, femeile au un rol cu nimic mai prejos în lume prin faptul că sunt singurele care pot aduce în lume viața, participând astfel la lucrarea creatoare a lui Dumnezeu. Prin faptul că naște copii și îi crește în credința cea adevărată, mama creștină are o misiune la fel de specială înaintea lui Dumnezeu. Înaltpreasfințitul Iosif a subliniat faptul că, dacă departe de Locurile Sfinte există riscul de a cădea în capcana celor care contestă realitatea istorică a faptelor Mântuitorului, toate aceste îndoieli dispar pentru cel ce pășește pe urmele Mântuitorului și beneficiază de mărturiile nenumărate pe care aceste locuri le oferă pelerinilor creștini. Mironosițele femei au fost cele care l-au urmat pe Mântuitorul până la capăt și, astfel, au dobândit și au oferit lumii mărturia biruinței lui Hristos asupra morții.

Înaltpreasfințitul Iosif se află într-un pelerinaj de o săptămâna la Locurile Sfinte, alături de un grup de credincioși și părinți, precum și de un grup de maici de la Sediul Mitropolitan din Limours. Grupul de pelerini este găzduit de către Așezământul Românesc de la Ierusalim. Pelerinajul se va încheia vineri, 13 mai, urmând ca, între 14-15 mai, ÎPS Iosif să conducă o delegație a Bisericii Ortodoxe Române într-un pelerinaj la moaștele Sfântului Ioan Casian în Marsilia.

Comentarii Facebook


Știri recente