Duminica „Izgonirii lui Adam din Rai” la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă se află duminică, 13 martie 2016, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În această zi, în toate locașurile de cult din Patriarhia Română a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul al VI-lea, versetele de la 14 la 21 (vezi mai jos). Tema Evangheliei de astăzi subliniază importanța iertării semenilor ca pregătire pentru Postul Sfintelor Paşti, importanţa ascultării învăţăturilor care duc pe calea Împărăţiei Cerurilor, dar mai ales necesitatea postului pentru creștinii ortodocși.

Cuvântările din Noul Testament formează baza învăţăturii creştine

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat că „tema Predicii de pe Munte este dreptatea cea nouă adusă lumii de Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru”.

„Sfântul Apostol Matei a vrut prin Evanghelia aceasta să-L prezinte pe Mântuitorul Iisus Hristos ca aducând noua învăţătură predată cu autoritate. Predica de Munte pe care Iisus o rosteşte înaintea iudeilor este transmisă cu multă forţă şi putere în primul an al propovăduirii Sale mesianice”, mărturiseşte Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande. Preasfinţia Sa a adăugat că „Sfântul Apostol Matei subliniază în textul Evangheliei legătura dintre Vechiul si Noul Testament”. De asemenea, „tema Predicii de pe Munte este dreptatea cea nouă adusă lumii de Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Mihail.

Dreptatea este sfinţire

„Sfântul Apostol Matei scrie Evanghelia cu scopul de a-i îndemna pe creştini să ducă o viaţă curată, desăvârşită, arătându-le ce vrea Mântuitorul de la cei care îl urmează pe El. Acesta insistă asupra învăţăturilor care duc spre Calea Împărăţiei Cerurilor: iertarea, armonia, dragostea, bunătatea. Practic omul pământesc se străduieşte să înţeleagă Învăţătura Mântuitorului detaşându-se de lucrurile pământeşti şi căutând să împlinească faptele cele bune” a arătat Preasfinţitul Părinte Mihail.

Duminica aceasta precede începutul Postului Sfintelor Paşti.

***

‘Zis-a Domnul: Daca veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar daca nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; ca ei îşi întunecă fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevărat grăiesc vouă: si-au luat plata lor. Tu însa, când posteşti, unge capul tău si faţa ta o spală. Ca sa nu te arăţi oamenilor ca posteşti, ci Tatălui tău, Care este in ascuns, si Tatăl tău, Care vede in ascuns, iţi va răsplăti ţie. Nu va adunaţi comori pe pământ, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura, ci adunaţi-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta.’ (Matei 6, 14-21)

Comentarii Facebook


Știri recente