Duminica Floriilor la Biserica suceveană Sf. Gheorghe

În Duminica Floriilor, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Radautilor , înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica Sf. Gheorghe, cunoscută și sub denumirea de Mirăuți, din municipiul Suceava.

„Alături de parohieni s-au aflat mulți credincioși veniți din oraș și din comunele limitrofe. Cu toții au participat sufletește la serviciul divin, au ascultat cuvântul de învățătură și s-au întors la casele lor, purtând în mâini -după tradiție- crenguțe de salcie înflorită”, a precizat Doina Ciobanu.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii.

Biserica Mirăuți , considerată drept cea mai veche biserică din orașul Suceava, este monument istoric, ridicat în sec XIV în apropierea Curții Domnești și reconstruit în sec XVII. Hramul bisericii este sărbătoarea Sf. Gheorghe. Nu exista izvoare documentare scrise care să ateste momentul construirii sau numele ctitorului; reperul cronologic îl constituie monedele de argint emise de Petru Mușat, descoperite în mormintele din jurul bisericii. Între anii 1402-1522, Biserica Mirăuți a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană a Moldovei. În 1402, Alexandru cel Bun depune aici, în racla de argint,moaștele Sf. Ioan cel Nou, aduse de la Cetatea Alba. În 1589, ele au fost transferate în Biserica Mănăstirii sucevene Sf Ioan cel Nou.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente