Duminica Floriilor | IPS Andrei a acordat Crucea Transilvană parohului de la parohia Mica

IPS Andrei la Parohia Mica în Duminica Floriilor

În Duminica Floriilor IPS Andrei a conferit Crucea Transilvană părintelui Gheorghe Ciui de la Parohia Mica din protopopiatul Dej. Distincţia i-a fost oferită în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată în comunitatea parohială, informează Radio Renaşterea.

După Liturghie, Ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la Biserica ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil care datează din 1934.

În omilia sa, ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Floriilor ca anticipare a Învierii Domnului.

Biserica a fost înzestrată cu un iconostas cumpărat de la Mănăstirea Nicula, dăruit  mănăstirii  în 1944 de parohia Mintiu Gherlii.

Duminica Floriilor – în istorie

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a cuprins, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast.

Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică ne pregăteşte pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

La început, Duminica Stâlpărilor a fost ţinută numai de comunitatea creştină din Ierusalim. Având un caracter local, nefiind cunoscută şi de alte Biserici, sărbătoarea nu figurează în rândul celorlalte enumerate în „Constituţiile Apostolice“.

Este menţionată însă de Sfântul Ioan Gură de Aur (†407), de Sfântul Epifanie de Salamina (†403), de Sfântul Chiril al Alexandriei (†444), care au scris omilii la această sărbătoare, precum şi de pelerina spaniolă, Egeria, care o descrie în jurnalul său de călătorie la Locurile Sfinte.

Încă din vechime, la Ierusalim era organizat o procesiune de Florii, pelerinaj răspândit acum în aproape toată lumea ortodoxă. În Bucureşti, procesiunea a fost organizată sâmbătă, la manifestare participând mii de credincioşi.

Comentarii Facebook


Știri recente