Duminică este dezlegare la pește, pentru sărbătoarea Maicii Domnului | CALENDAR

Prima săptămână din Postul Crăciunului este una de post aspru, în mod normal. Dar, întrucât duminică este sărbătorită „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, se face dezlegare la pește, pentru bucuria sărbătorii.

Bucurie și mângâiere

Aceste zile au dezlegare la untdelemn, vin şi peşte pentru bucuria sărbătorii şi pentru ca această bucurie a prăznuirii să poată fi resimţită de credincioşii Bisericii şi în latura trupească, nu numai în cea duhovnicească, a explicat Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu în Ziarul Lumina.

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor, detaliază și Pr. Ioan Valentin Istrati pentru Doxologia.

Dezlegarea la peşte este considerată drept mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos născut din Fecioara Maria. Este o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri prin peşte. Literele acestui cuvânt în limba greacă – ICHTIS – sunt abrevierea expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. De asemenea, Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, a asemănat misiunea creştină cu o prindere de peşte, așadar peştele are o semnificaţie deosebită în creştinism.

Dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2021

Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca cel al Paștilor. În sâmbete și duminici, după prima săptămână, se poate consuma pește. Se mai face dezlegare la pește și în zilele unor sărbători mai importante. Vezi Calendarul dezlegărilor:

Sursă foto: catholictt.org

Comentarii Facebook


Știri recente