Duminica după Botezul Domnului la Catedrala patriarhală

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 11 ianuarie 2015, în Duminica după Botezul Domnului. La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile Pericopei Evanghelice de la Matei în care se vorbește despre Începutul propovăduirii Domnului. Ierarhul a arătat și semnificația Luminii la care se face referire în Evanghelia după Matei: „Hristos era această lumină mare pe care o văd cei din Galileea neamurilor, care străbate Ţara Sfântă din Betleem şi Nazaret şi ajunge până acolo, iar de acolo lumina faptelor Sale minunate, a minunilor care exprimă iubirea Sa faţă de oameni, lumina vieţii Sale dumnezeieşti dusă în trup omenesc, dar mai ales lumina învăţăturii Sale avea să se propage în toată lumea. Hristos este cu adevărat Lumina lumii, iar lucrul acesta l-am mărturisit şi în cântările bisericeşti. Pe El îl vede Prorocul Maleahi ca pe Soarele Dreptăţii. Dacă soarele fizic ne luminează şi ne oferă căldură, iar fără de el viaţa noastră nu ar fi posibilă şi Soarele duhovnicesc Hristos este Cel care ne încălzeşte cu lumina şi cu puterea Sa”.

Lumina lui Dumnezeu poate fi descoperită în Biserică și în Sfintele Scripturi.

„Binecredinciosul voievod Neagoe Basarab spunea: Nu văd petrecere şi lumină mai frumoasă a raiului decât însăşi faţa cea luminoasă a lui Iisus Hristos. Această lumină a Domnului o găsim pe de o parte în sfânta Biserică, o găsim în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie ce cuprinde cărţile care tâlcuiesc scripturile, precum şi în Sfânta şi Dumnezeiasca Euharistie. În felul acesta, petrecerea noastră apropiată şi intimă cu Mântuitorul Iisus Hristos se manifestă în viaţa noastră”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Biserica Ortodoxă l-a pomenit duminica aceasta pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina.

Comentarii Facebook


Știri recente