Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci la Cluj Napoca

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, potrivit Radio Renașterea.

Alături de Înaltpreasfințitul Andrei a slujit un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile au fost date de corul Catedralei condus de Pr. Prof. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

În această zi, în biserici și mănăstiri s-a citit pericopa evanghelică care înfățișează convorbirea dintre Mântuitorul Iisus Hristos și Nicodim despre moștenirea vieții veșnice și nașterea din nou. Pornind de la acest episod, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit în cadrul cuvântului de învățătură despre bucuria ce vine prin cruce la toată lumea, făcând referire la bucuria vieții veșnice. Părintele Mitropolit a explicat că singura cale pentru a dobândi viața veșnică este nașterea din nou, iar aceasta se poate realiza prin Sfintele Taine și printr-o viață duhovnicească aleasă și susținută.

„Ușile vieții veșnice sunt deschise în fața voastră, însă pentru a moșteni viața veșnică trebuie să vă nașteți din nou prin Sfintele Taine, printr-o viață duhovnicească aleasă și susținută. Un creștin născut din nou umblă întru înnoirea vieții. Sfântul Pavel ne explică cum se comportă un om născut din nou: „Socotiți-vă că sunteți morți păcatului, dar vii pentru Dumnezeu. Să nu împărățească păcatul în trupul vostru cel muritor, ca să vă supuneți poftelor lui, nici să nu puneți mădularele voastre ca arme ale nedreptății, în slujba păcatului, ci înfățișați-vă pe voi lui Dumnezeu ca vii, sculați din morți și mădularele voastre ca arme ale dreptății lui Dumnezeu ” „, a precizat ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

La Sfânta Liturghie din Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a participat, pe lângă mulțimea de credincioși clujeni, și o delegație din Germania venită în Eparhia Clujului pentru a lua parte la manifestările prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la înființarea Societății Femeilor Ortodoxe din Cluj, dar și să participe împreună la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului de la Piatra Fântânele. În cadrul slujbei Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotonit întru diacon pe candidatul la preoție Vasile Bandrabulă, cel care a fost desemnat preot în parohia Gilău III.

La final mulțime de credincioși, printre care și copii, s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar cei mici au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente