Duminica dinaintea Botezului Domnului la Catedrala din Giurgiu

Biserica Ortodoxă s-a aflat la 5 ianuarie 2013 în Duminica dinaintea Botezului Domnului. La Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, potrivit episcopiagiurgiului.ro, Preasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii. Duminica de astăzi, a arătat Preasfinția Sa, ne pregătește pentru slăvitul praznic al Botezului Domnului, când Domnul nostru Iisus Hristos își începe opera de mântuirea a lumii, primind botezul pocăinței de la Sf. Ioan Botezătorul, învățăndu-ne astfel adevărata smerenie și ascultare. Înaintemergătorul Domnului boteza pe cei care veneau la el cu apa, îi îndemna la pocăință și le auzea mărturisirea păcatelor, însă nu le putea acorda iertarea acestora. Numai Hristos le putea ierta păcatele oamenilor, pentru aceasta Sf. Ioan Botezătorul spune:”eu botez cu apa, dar El va boteza cu Duh Sfânt și cu foc (Luca 3,16). Botezul lui Ioan era mai mult un simbol sau o prefigurare a adevăratului botez a lui Hristos, prin care omul se face făptură nouă, se curăță de păcate și se face fiu al lui Dumnezeu și cetățean al Împărăției cerurilor, a încheiat Preasfinția Sa.

La final, Presfințitul Părinte Ambrozie a săvârșit slujba de sfințire a Aghiasmei mari, îndemnăndu-i pe credincioși să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință.

Comentarii Facebook


Știri recente