Duminica a XII-a după Rusalii la Mănăstirea Comana

Duminică, 23 august 2015, la Mănăstirea Comana a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Cătălin Dobri pe seama Mănăstirii Izvorul Tămăduirii – Drugănescu, Protopopiatul Bolintin.

Dobândirea vieţii veşnice

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat semnificaţiile pericopei evanghelice, în care a fost prezentat tânărul bogat, cel care dorea desăvârșirea, căruia Hristos Domnul i-a cerut să se lepede de cele materiale, prin împărțirea averii la săraci și să-I urmeze Lui, părăsind casa, rudele și toate grijile pământești. Cine nu urca ambele trepte ale desăvârșirii: lepădarea de cele trecătoare, adică săracia de bună voie și urmarea lui Hristos nu poate ajunge la treapta desăvârșirii. Dăcă numai pe una o împlinim și pe cea de-a doua nu, nu-L putem urma pe Hristos.

Totodata, Ierarhul a rostit un cuvânt în care a vorbit despre personalitatea marcantă a binecredinciosului voievod martir Mihai Viteazul, care prin victoriile sale asupra turcilor a avut un ecou până departe în Europa, astfel fiind perceput ca şi un salvator al creştinătăţii în faţa păgânilor otomani. Ca o sinteză a ceea ce a reprezentat Mihai Viteazul pentru neamul românesc atât de încercat în secole de zbateri, iată ce spunea istoricul Nicolae Iorga despre domnitorul-simbol: „De la 1600 niciun român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică”.

Daruri şi distincţii

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfinţia Sa i-a dăruit domnului veteran de război Gen. (r) Radu Theodoru, membru al Uniunii Scriitorilor, autor a peste 75 de cărţi publicate şi distins de Academia Română cu premiul de excelenţă pentru întreaga activitate literară, cartea „Iubirea Jertfelnică – lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014, Editura Basilica, și cartea „Domnitorii și ierarhii Țării Românești: Ctitoriile și mormintele lor” [album] tipărit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, părintele Alexandru Stavrică, slujitor la parohia Sfântul Ioan Rusul din Florenta, Italia (fost slujitor la parohia Mironești) a primit „Spovedania unui pelerin rus către duhovnicul său”, tradusă de Pr. Prof. Nicolae Bordașiu, cartea „Mărturii pentru iubire”, dedicată părintelui Nicolae – Ioan Bordașiu la împlinirea vârstei de 92 de ani, volum coordonat de Dr. Stelian Gomboși şi Pr. Cătălin Niculescu și Albumul Catedralei Episcopiei Giurgiului, iar părintele Nicolae Florea de la Parohia Deleni, Protopopiatul Bolintin, a primit un Molitfelnic.De asemenea, Ierarhul i-a oferit Părintelui Arhim. Mihail Muscariu, Stareţul Mănăstirii Comana şi exarhul mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei Giurgiului un baston de stareț.

Parastas pentru ctitori

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat slujba parastasului pentru Domnitorul Mihai Viteazul, la 414 ani de la trecerea sa în veşnicie și pentru ctitorii, binefacătorii şi ostenitorii acestui sfânt locaş.

Credincioşii prezenți s-au putut închina la Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul, după care au primit iconițe și ultimul număr al revistei eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente