Duminica a X-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 9 august 2015, în Duminica a X-a după Rusalii. La mănăstirea bucureşteană Radu Vodă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În această Duminică s-a citit, în cadrul Sfintei Liturghii, Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 17, versetele de la 14 la 23 care ne prezintă Vindecarea lunaticului de către Mântuitorul Iisus Hristos. Minunea pe care o relatează Sfântul Evanghelist Matei vine să întărească, încă o dată, puterea Sa dumnezeiască asupra bolii, asupra diavolului şi asupra morţii.

Slujire arhierească la mănăstirea Radu Vodă

Credincioşii care au participat astăzi la Sfânta Liturghie oficiată în Mănăstirea Radu Vodă au avut bucuria prezenţei în mijlocul lor a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, Stareţul Mănăstirii Radu Vodă, părintele Arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi.

În cuvântul său de învăţătură adresat celor prezenţi, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a arătat că pericopa evanghelică de astăzi ne relatează vindecarea minunată a lunaticului, aducându-ne aminte de minunea pe care Mântuitorul a făcut-o cu un om aflat în suferinţă. Însă acest text biblic, a mai spus Preasfinţia Sa, ne trezeşte şi la realitate arătându-ne puţina noastră credinţă şi lipsa noastră de dragoste faţă de Dumnezeu şi Biserică. Tocmai de aceea mustrarea pe care o rosteşte Mântuitorul: „O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi?”, se adresează şi nouă celor de astăzi.

Munţii de împietrire şi răutate din inimile noastre se mută tot prin credinţă

Făcând referire la cuvintele Mântuitorului: „Dacă veţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută‑te de aici dincolo şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă”, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit celor prezenţi despre importanţa deosebită a credinţei în viaţa noastră. Prin credinţă lucrătoare, a subliniat Preasfinţia Sa, şi munţii s-au mutat din loc, iar în alte cazuri munţii de împietrire şi răutate din inimile noastre s-au mutat tot prin credinţă, a precizat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Totodată, Preasfinţia Sa a evidenţiat că Mântuitorul Iisus Hristos arată milă celor aflaţi în suferinţă, fapt care ne îndeamnă şi pe noi să fim atenţi la cei se află în suferinţă şi au nevoie de ajutorul nostru.

Postul adevărat este eliberarea inimii de răutate

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Timotei a vorbit celor prezenţi şi despre post şi rugăciune, două forme de asceză, de despătimire şi de creş­tere duhovnicească. Făcând referire la post, Preasfinţia Sa a arătat că Domnul nu vrea de la noi doar postul de mâncare, ci doreşte să rupem toate legăturile nedreptăţii. Postul adevărat este eliberarea inimii de răutate.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.

Comentarii Facebook


Știri recente