Duminica a VIII-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca

În Duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile au fost date de grupul vocal „Maria”, informează mitropolia-clujului.ro.

În această zi, în biserici și mănăstiri s-a citit pericopa evanghelică a Înmulțirii pâinilor. Cu acest prilej, cuvântul de învățătură rostit de ÎPS Andrei a făcut referire la importanța Sfintei Împărtășanii, pe care Înaltpreasfinția Sa a numit-o „ospățul credinței”. Potrivit Mitropolitului Andrei, de acest ospăț au parte toți cei care părticipă la Sfânta Liturghie, cea mai importantă slujbă a Bisericii Ortodoxe: „Liturghia este slujba slujbelor, taina tainelor, cea mai importantă celebrare din biserica noastră și ospăț al credinței. Ea a fost instituită de Domnul Iisus Hristos la Cina cea de Taină. Liturghia ne-a adunat și astăzi în catedrală, ea este centrul cultului nostru ortodox”.

Tot în cuvântul de învățătură, ÎPS Andrei a explicat însemnătatea Sfintei Împărtășanii pentru creștinătate: „În centrul vieții noastre bisericești arde permanent focul euharistic al jertfei celei fără de sânge, prin care natura pământească se regenerează și se convertește în natură duhovnicească. Focul euharistic e focul dragostei lui Hristos pentru făpturile Sale. Prin Sfânta Euharistie ne sfințim, ne purificăm, ne îndumnezeim”.

La finalul slujbei, la ieșirea din Catedrala Mitropolitană s-a făcut o colectă în bani pentru sinistrații din sudul țării, afectați de inundațiile din ultimele zile. ÎPS Părinte Andrei i-a îndemnat pe clujeni să le fie alături semenilor greu încercați: „Facem apel pentru creștinii din România. Ați văzut câte necazuri sunt în sudul țării, de aceea, Patriarhia Română a rânduit ca în acest post să se facă o colectă. De aceea, cei care doresc să le fie aproape celor greu încercați, pot să o facă în acest post al Adormirii Maicii Domnului”.

Comentarii Facebook


Știri recente