Duminica a VII-a după Rusalii, la Roman

În ziua serbării Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, potrivit epr.ro. În cadrul Dumnezeieștii slujbe, ierarhul a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică rânduită de Biserică a se citi în Duminica a VII-a după Rusalii și viața Sfântului Pantelimon, taumaturgul, care a devenit tămăduitor prin puterea și harul lui Dumnezeu.

„De fiecare dată când venim în biserică și ascultăm un text din Sfânta Evanghelie, sau orice lectură biblică sau imn liturgic, trebuie să știm că acestea nu sunt așezate aleatoriu, ci într-o rânduială foarte bine stabilită, într-o semantică deosebită, liturgică, mistagogică, teologică și tradițională. Din fiecare lectură a Sfintei Evanghelii este necesar să desprindem mesajul pe care Hristos Domnul ni-l transmite și să-l împlinim”, a menționat Preasfinția Sa. „Astăzi suntem chemați să înțelegem ce vrea să ne transmită Hristos prin vindecarea celor doi orbi și a omului mut și posedat de diavol. Pentru că, să nu uităm, preceptele Scripturii sunt niște borne care ne ghidează calea și ne conduc către asemănarea cu Dumnezeu. Vindecarea celor doi orbi ne amintește că putem suferi de orbire chiar dacă avem ochi sănătoși. De aceea trebuie să facem legătura între ochii fizici și cei lăuntrici, între vederea fizică și cea duhovnicească. Și astăzi, în Liturghie, dacă nu veți închide ochii trupești și nu îi veți deschide pe cei sufletești, nu veți vedea și nu veți simți misterul care se produce în altar atunci când Hristos trimite Duhul Sfânt de la Tatăl pentru a preface pâinea și vinul în Însuși Trupul și Sângele Său. Nu veți vedea Duhul care îl transformă pe acest tânăr chemat la viața misionară a Bisericii și îi dă acea învestitură de a fi ministru al tainelor lui Dumnezeu. De aceea, Mântuitorul ne cere astăzi să vedem în aceste vindecări lucrarea Sa minunată și să simțim că El este prezent în viața noastră. Cât privește omul mut vindecat de Domnul prin mijlocirea credinței celor ce l-au adus la El, raportat la viața noastră, trebuie să cunoaștem faptul că, după ce au fost izgonite duhurilor cele rele din noi prin primirea tainelor Bisericii și am simțit prezența Domnului Hristos în noi și în firea lucrurilor, trebuie să-L propovăduim, căci vindecarea noastră este un semn că trebuie să fim misionari, făcând cunoscută oamenilor puterea vindecătoare a lui Dumnezeu”, a mai adăugat ierarhul. „De vreme ce am primit cuvântul de la Dumnezeu, acest cuvânt să ni-l împropriem, să-l mărturisim, potrivit funcțiilor pe care le avem în ordinea umană și potrivit darurilor primite de Sus. Cel care are darul cuvântului lucrează prin cuvânt, cel care are virtute vorbește prin fapte, cel care are darul vindecării, cum a fost Sfântul Pantelimon, vorbește prin minuni. Sunt multe feluri de a-L vedea și a-L propovădui pe Dumnezeu. De aceea și noi, în calitate de fii și fiice ale Bisericii, să ne într-armăm cu armele duhului, să le multiplicăm, să le manifestăm în noi și în jurul nostru și atunci într-adevăr vom fi acei orbi vindecați, acei muți care dobândesc cuvântul. Iar semenii, văzând faptele noastre cele bune, vor lăuda pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat”, a conchis Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Frumusețea duhovnicească a acestei zile a fost încununată de hirotonia întru diacon a tânărului Melinte Cristian pe seama parohiei Orbic, Protopopiatul Buhuși și de hirotesia întru duhovnic a preotului Alexandru Onofrei pe seama Catedralei arhiepiscopale.

Comentarii Facebook


Știri recente