Duminica a VII-a după Rusalii în Mitropolia Banatului

În duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Caporal Alexa, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în filia Calina, Parohia Secășeni din Protopopiatul Reșița, iar Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Catedrala mitropolitană din Timișoara, informează „Ziarul Lumina”.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a efectuat în duminica a VII-a după Rusalii o vizită pastorală în Parohia Caporal Alexa, Protopopiatul Arad, la invitația preotului paroh Gabriel Mariș și a Consiliului parohial, pentru a binecuvânta și sfinți lucrările de restaurare interioară și exterioară la edificiul bisericii parohiale. La sosire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a fost întâmpinat de către un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu preotul Flavius Petcuț, protopop al Aradului, care a rostit cuvântul de bun venit, de enoriași și de copii, care au oferit oaspetelui buchete de flori. După sfințirea exteriorului bisericii s-au sfințit catapeteasma recondiționată, veche de 208 ani, și celelalte lucrări efectuate în interiorul sfântului lăcaș. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia, în cuvântul de învățătură, sub titlul „Căutare sfântă”, tâlcuind citirile biblice ale duminicii (Romani 15, Matei 9), chiriarhul a arătat că acestea scot în evidență faptul că a-L căuta pe Mântuitorul prin tot binele ce se face aproapelui se descoperă propria împlinire a creștinului, spre slava lui Dumnezeu. „Exemplul sfinților români prăznuiți în această perioadă, între care Sfântul Ierarh Nifon, întărește această convingere, cele realizate în parohie, mai ales prin lucrările la biserica bicentenară, arată jertfelnicia credincioșilor prin înălțarea de biserici, după pilda vrednicilor înaintași”, a arătat Înaltpreasfinția Sa. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a primit din partea IPS Timotei un Hrisov de mulțumire și binecuvântare arhierească pentru întreaga activitate depusă în ultimii cinci ani de când a fost transferat în această parohie. Acesta a mulțumit ierarhului pentru părinteasca purtare de grijă pe care o arată față de enoriașii parohiei, soborului de preoți pentru împreuna-slujire, oficialităților pentru sprijinul financiar acordat mereu, tuturor celor prezenți. După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați în curtea bisericii și a casei parohiale la o aleasă agapă frățească. Biserica Parohiei Caporal Alexa, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost construită din piatră în anul 1791, în formă de navă, în stil baroc, pe noua vatră a satului Cherechi (menționat în istorie în anul 1326). Între anii 1910 și 1929, lăcașului de cult i se fac reparații finalizate cu sfințirea ei la 20 octombrie 1929 de către episcopul Grigore Comșa. În anii 1961, prin strădania preotului paroh Iosif Stoica, și 1993, a preotului Gheorghe Gligor, alături de enoriași, lăcașului de cult i se fac reparații și renovări, biserica fiind din nou sfințită la 12 septembrie de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Slujiri arhierești în Episcopia Caransebeșului

Sâmbătă, 10 august, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în filia Calina, Parohia Secășeni, Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica-monument istoric cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon tânărul teolog Emanuel Veverița. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr mare de credincioși. În cursul serii, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoți, a sfințit o troiță aflată la hotarul județului Caraș-Severin, în dreptul localității Comorâște. Crucea a fost ridicată prin contribuția Consiliului local al comunei Comorâște, precum și a primarului Ioan Stoia. Cei care s-au implicat în ridicarea troiței au primit din partea ierarhului acte de cinstire. Este a opta troiță, din cele douăsprezece programate pentru anul acesta, sfințită și binecuvântată de chiriarhul locului. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși.

În duminica a VII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Slatina Nera, Protopopiatul Moldova. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În virtutea bunei colaborări între Episcopia Caransebeșului și Episcopia Daciei Felix, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Emanuel Veverița, pe seama parohiei ortodoxe românești Doloave, Protopopiatul Panciovei din cadrul Episcopiei Daciei Felix. La slujbă au participat autorități locale alături de număr însemnat de credincioși. La final, chiriarhul a oferit acte de cinstire corului bisericii și binefăcătorilor bisericii.

Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Timișoara

În duminica a VII-a după Rusalii, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Cu acest prilej, ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din slujitori de la Centrul eparhial și de la catedrală și în prezența a numeroși credincioși timișoreni, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Sergiu-Alexandru Pantea pe seama Catedralei mitropolitane. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Dumitru Vana, slujitor al Catedralei mitropolitane, care a tâlcuit învățăturile Evangheliei de la Matei 9, 27-35, referitoare la „Vindecarea a doi orbi și un mut din Capernaum”. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie, numeroși credincioși și copii s-au împărtășit din Trupul și Sângele Mântuitorului. La finalul slujbei, Preasfințitul Paisie a transmis celor prezenți binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir.

Comentarii Facebook


Știri recente