Duminica a VI-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat astăzi, 4 august 2013, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice (n.r.: de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 9, versetele de la 1 la 8), Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat învățăturile ce reies din Pericopa Evanghelică: „Evanghelia de astăzi se numește și Evanghelia care ne arată Taina iertării păcatelor. Mântuitorul Iisus întâlnește o mare dragoste a patru oameni față de un semen al lor din Capernaum care suferea de paralizie. Din aceeași Evanghelie însă după Sfântul Luca și după Sfântul Marcu aflăm multe detalii. Unul foarte important este că Iisus era înconjurat de o mare mulțime de oameni și că intrase într-o casă care se umpluse de mulțimea ascultătorilor, la fel și curtea acesteia. Aflăm de asemenea că slăbănogul a fost adus de patru persoane care văzând că nu pot intra în mod firesc pe ușă la Mântuitorul Hristos pentru a obține vindecarea prietenului lor au spart acoperișul casei și l-au coborât prin spărtură înaintea lui Iisus. Văzând atât de multă dragoste Iisus Hristos l-a vindecat pe slăbănog deodată de neputința lui trupească, dar mai întâi a săvârșit minunea vindecării duhovnicești iertându-i păcatele. Învățăm din lucrul acesta cât de importantă este dragostea dintre oameni”.

„În Evanghelia de astăzi vedem cum Mântuitorul îl vindecă pe slăbănog pentru credința și pentru mijlocirea atât de evidentă a celor patru care vor fi fost prieteni, rude, vecini sau cunoscuți și care știau îndelungata și greaua suferință a semenului lor. Învățăm de aici că și noi, iubiți credincioși, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, noi cei tari care frecventăm biserica, care mărturisim credința noastră în Mântuitorul Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, să purtăm neputințele celor slabi, să ne purtăm unii altora sarcinile, să ne purtăm în rugăciune unii pe alții”, a îndemnat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Preasfinția Sa a mai arătat că iertarea păcatelor este o minune ce se petrece mereu în Biserică în Taina Pocăinței: „Evanghelia de la Matei se încheie spunând că mulțimile spăimântându-se au preamărit pe Dumnezeu care a dat oamenilor o putere ca aceasta. Ce putere a dat Dumnezeu oamenilor? Pentru că minunea pe care el tocmai o relatase a fost săvârșită de Hristos, Fiul Omului, dar și Fiul lui Dumnezeu. Sfântul Evanghelist Matei scrie Evanghelia sa la câteva decenii după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și după Înălțarea Sa la ceruri și șederea de-a dreapta lui Dumnezeu – Tatăl. El știa și vroia să sublinieze încă o dată pentru cititorii Evangheliei sale că o minune care se petrece mereu în Biserică este minunea iertării păcatelor în Taina Pocăinței. De aceea el spune că oamenii preamăreau pe Dumnezeu care a dat și oamenilor o putere ca aceasta, puterea iertării păcatelor”.

Biserica Ortodoxă se va afla duminica viitoare în Duminica a VII-a după Rusalii, numită și a Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală serbează sâmbătă, 21 mai 2022, hramul istoric dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena.  Manifestările cuprind proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana…