Duminica a VI-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, astăzi, 12 iulie 2015, în Duminica a VI-a după Rusalii, numită și a Vindecării slăbănogului din Capernaum, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfinția Sa a arătat cum minunea vindecării slăbănogului din Capernaum de către Mântuitorul Iisus Hristos descoperă într-un mod întreit dumnezeirea Sa: ”În primul rând, dumnezeirea Mântuitorului se arată în însuși actul dezlegării slăbănogului de păcate. Făcând lucrul acesta Mântuitorul arată că este Dumnezeu, pentru că iertarea păcatelor era o prerogativă exclusivă a lui Dumnezeu. În al doilea rând, Hristos își arată dumnezeirea Sa descoperind celor de față gândurile ascunse, neexprimate, ale cărturarilor care Îl acuzau de blasfemie. În al treilea rând, Mântuitorul Iisus Hristos își arată puterea dumnezeiască vindecându-l fizic pe slăbănog de neputința sa, poruncindu-i să se ridice, să-și ia patul și să se ducă la casa sa, lucru care s-a și întâmplat. Sfântul Evanghelist Matei prin ceea ce istorisește în Evanghelia de astăzi vrea să ne arate taina iertării păcatelor lucrată de Mântuitorul Iisus Hristos în timpul activității Sale publice și manifestată permanent în Biserica lui Hristos prin Taina Pocăinței și prin Taina Sfântului Maslu”.

”Evanghelia de astăzi pune accent nu pe slăbănog și vindecarea lui, ci pe Persoana Mântuitorului Iisus Hristos și pe lucrarea Lui de iertare a păcatelor, lucrare care nu se oprește odată cu Înălțarea Sa la Cer, pentru că El a promis ucenicilor că va fi împreună cu noi până la sfârșitul veacului și în acest sens a încredințat ucenicilor prin mandat special lucrarea aceasta a legării și dezlegării păcatelor în Biserică, prin tainele Bisericii, până la sfârșitul istoriei”, a mai spus Preasfinția Sa.

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a precizat că astăzi creștinii ortodocși cinstesc și icoana Maicii Domnului Prodromița, precizând că această sărbătoare a fost instituită la data de 12 iulie, chiar dacă minunea pictării icoanei a avut loc în noaptea dintre 28 și 29 iunie, însă Biserica avea deja o sărbătoare deosebită la 29 iunie, a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și de aceea sărbătorirea icoanei Maicii Domnului Prodromița a fost amânată până în ajunul sărbătoririi soborului Sfântului Arhanghel Gavriil.

Comentarii Facebook


Știri recente